Megalakult az új ukrán kormány

2013. január 4., 01:00 , 625. szám
Öten maradtak a régi kormányból: Jurij Kolobov, Olekszandr Lavrinovics, Dmitro Tabacsnik, Rajisza Bohatirjova, Vitalij Zaharcsenko.

Jelentősen átalakult az ukrán kormány – derült ki azután, hogy a mút héten Viktor Janukovics elnök aláírta a miniszterek kinevezéséről szóló rendeleteket.

Megszűnt például a rendkívüli helyzetek minisztériuma, amelyet eddig a kárpátaljai Viktor Baloga, az Egységes Közép (JeC) párt vezetője irányított. A katasztrófavédelmet ezentúl egy újonnan létrehozott állami szerv irányítja majd.

Létrejön viszont két új tárca, a bevételek és ráfordítások minisztériuma, valamint az iparpolitikai minisztérium.

Első miniszterelnök-helyettesnek az államfő Szerhij Arbuzovot, az Ukrán Nemzeti Bank eddigi elnökét nevezte ki, akit – Azarov újbóli miniszterelnöki kinevezése előtt – a sajtó a kormányfői posztra esélyesek között nevezett meg.

Miniszterelnök-helyettesi megbízatást kapott Jurij Bojko eddigi energetikai miniszter, Olekszandr Vilkul, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye volt kormányzója és Kosztyantin Hriscsenko volt külügyminiszter is. Az ukrán diplomácia új vezetője helyette Leonyid Kozsara lett, aki 2004-ben Leonyid Kucsma akkori államfő elnöki hivatalának helyettes vezetője volt.

Az új kormánytagok között meglepetés Natalja Korolevszka szociális miniszterré történő kinevezése. Korolevszka az általa alapított Ukrajna, előre! párt élén indult az október végi parlamenti választásokon, de hiába indította listán Andrij Sevcsenko sztárfutballistát, a párt nem jutott be a törvényhozásba. Korolevszkát egyéni ambíciói miatt még az előző parlamentben kizárta soraiból Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő pártjának parlamenti frakciója. A pártját új ellenzéki erőként beállító Korolevszkáról már korábban az a hír terjedt, hogy a Janukovics mögött álló, Mikola Azarov vezette Régiók Pártjához húz.

Megőrizte posztját Jurij Kolobov pénzügyminiszter, Olekszandr Lavrinovics igazságügy-miniszter, Dmitro Tabacsnik oktatási és Rajisza Bohatirjova egészségügyi miniszter, valamint a belügyi tárca élén maradt Vitalij Zaharcsenko.

Dmitro Tabacsnik ismételt kinevezésének hírére mindjárt tiltakozók vonultak az utcára Kijevben és Dnyipropetrovszkban is – jelentette a korrespondent net. A BBC Ukrajina pedig azt írja, hogy az új összetételű miniszteri kabinet kinevezésével egy Viktor Janukovics elnökhöz közeli csoport végérvényesen ellenőrzése alá vonta a pénzügyi blokkot a kormányban.

(ntk/MTI/korrespondent.net)