Január 26-án mindenkit Mezőgecsébe várnak

VII. Nemzetközi Böllérverseny

2013. január 11., 01:00 , 626. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Mezőgecsei Községi Tanács és a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesülete idén hetedik alakalommal is megszervezi a Mezőgecsei Böllérversenyt. A készülő nagyszabású rendezvényről Mester Andrást, Mezőgecse polgármesterét kérdeztük.

– A rendezvényt ezúttal is a futballpályán bonyolítjuk le, ahol jól elférnek a csapatok és a fesztiválra ellátogatók. Idén a tavalyi tizenkilenc csapatnál is többre számítunk, eddig huszonegy böllércsapat jelezte részvételi szándékát. A csapatok bemutatják majd a sertés feldolgozásának vidékükre, illetve más magyarlakta vidékekre jellemző módszereit, és elkészítik a jellegzetes disznótoros ételeket, amelyeket minden vendég megkóstolhat majd. Emellett a színpadon egész napos kulturális program szórakoztatja majd az érdeklődőket. Magyarországról itt lesz Lakitelek tűzoltózenekara, Ihos József humorista, akik szintén fel fognak lépni, és egyéb érdekes előadások is lesznek.

Remélem, a csapatok idén is ki tudják majd szolgálni a Mezőgecsére ellátogató többezer embert. Reggel 6 órakor vágják majd le a disznókat, és elkezdődik a munka. Kárpátalja egyik legnagyobb kulináris fesztiválja csak késő este ér véget. A rendezvényünk évről évre egyre népszerűbb, a kárpátaljai és az anyaországi csapatok mellett már kétszer jött böllércsapat a Vajdaságból. Tavaly volt egy munkácsi csapat is, amelyik a ruszin disznótoros ételeket mutatta be. Érdeklődő vendégek pedig ígérkeznek szép számmal idén is. Tavaly például Magyarországról, Szerbiából, Ukrajna több megyéjéből, Oroszországból és Lengyelországból is jöttek turisták, akik saját bevallásuk szerint jól érezték itt magukat.

A rendezvénnyel a szórakoztatás és falunk megismertetése mellett az a fő célunk, hogy reklámozzuk a házi készítésű hagyományos magyaros disznótoros ételeket, ezáltal segíteni akarunk a kárpátaljai magyar gazdáknak, hogy magasabb áron, feldolgozott élelmiszerként tudják az általuk felnevelt sertést eladni, ami jóval nagyobb hasznot jelent a számukra, mint ha azt élősúlyban adnák el. Sikerült bizonyítanunk, hogy Ukrajnában lenne felvevőpiacuk ezeknek a késztermékeknek, ami tisztességes megélhetést jelenthetne sok kárpátaljai magyar családnak, csak meg kellene szervezni az értékesítést.

Mester András elmondta még, hogy a részvétel feltételei azonosak a tavalyiakkal: a csapatoknak önállóan kell biztosítaniuk a levágandó sertést. A disznók megrendelésére Mezőgecsén belül is van lehetőség. Fontos követelmény az állatorvosi igazolás a hús eredetéről.

A böllérversenyről bővebb információ a mezogecse@yahoo.com és a 0509255370-es telefonszámon kérhető.

dózsa