Kelemen Hunor a Fideszt támadja

2013. január 11., 01:00 , 626. szám

Újabb támadást intézett a Fidesz ellen a magyarországi balliberális sajtóban minap Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. A romániai magyarok szövetsége továbbra is két fronton hadakozik.

A Népszabadság internetes kiadásában „Az RMDSZ-t nem lehet térdre kényszeríteni” címmel megjelent interjújában a szövetség elnöke szól többek között a tavaly decemberi romániai parlamenti választásokról, illetve arról, hogy bár az RMDSZ még a választások előtt titkos megállapodást kötött az utóbb kétharmados többséget szerző Szociálliberális Unióval, mégsem lett tagja a kormánykoalíciónak:

– Az RMDSZ nem került kormányra, pedig erről elvi megállapodást is aláírt a választások előtt a kormányzó Szociálliberális Unióval (USL). Min múlott a koalíciós tagság?

– Egyrészt egy olyan, utólag felhozott feltételen, amelyről soha előtte egyetlen egy mondatot sem beszéltünk. Azt kérték, hogy meg se próbáljuk módosítani a nemzetállamra vonatkozó kitételt az alkotmányban. Ez számunkra elfogadhatatlan volt, de azt hiszem, hogy csupán ürügyként hozták be a képbe a tárgyalások alatt a liberálisok. Másrészt valami mélyebb ösztön is a felszínre került, ami megint arról szólt, hogy a román politikusoknak egy jelentős része bennünket továbbra is másodrangú állampolgárnak tekint, és nem adta fel a nemzeti asszimilációt sem. A másik ok az volt, hogy a román politikusok jelentős része nem tartja be az elvi megállapodásokat, ha túlnyeri magát, és nincs szüksége a szavazatainkra a parlamentben. […]”

Igen tanulságos az is, amit Kelemen Hunor a hvg.hu-nak nyilatkozott ugyanezen kérdés kapcsán:

hvg.hu: Nem lett volna lehetséges mégis valami kompromisszumos megoldás, főleg azért, mert az RMDSZ-kormányzás forrásokat jelent a magyar közösségnek?

K. H.: Erre az adott helyzetben nem lett volna lehetőség, mert ezek a politikusok valamiféle politikai hűségesküt, szimbolikus önfeladást vártak el tőlünk. Amúgy az a megoldás, ami a spanyoloké volt a katalánok felé, számunkra is elfogadható lett volna. Ez úgy néz ki, hogy a nemzetállamiságot rögzítő mondatot rögtön egy olyan követi, amiben a nemzeti közösségek államalkotó tényezőként vannak elismerve. De ilyenről érdemben már nem eshetett szó.

hvg.hu: Az érthető, hogy nem lenne logikus egy etnikai alakulattól a nemzetállamiság elfogadása. De miért a liberális vezér vagy a konzervatív nehéz ember merevsége?

K. H.: Nagyon nehéz ezt megmagyarázni. Talán azért, mert a román politikusok mind a mai napig nem hiszik teljes magabiztossággal, hogy Románia az övék, pedig 68 évvel a második világháború után vagyunk. Másrészt a román nemzet építése egy évszázados csúszásban van a nyugat-európai nemzetépítésekhez viszonyítva. […]”

Magyarán, a magukat nyeregben érző román pártok lelkiismeretfurdalás nélkül csapták be és mellőzték az RMDSZ-t úgy, ahogyan azt eddig is számos alkalommal megtették a romániai magyarsággal. Ezért is furcsa, hogy a szövetség elnöke a történtek után sem a magyar egység kimunkálásán fáradozik, a román politikával szembeni közös – és a jelenleginél sikeresebb – fellépés érdekében, hanem a magyar nemzeti kormány, a Fidesz ellen is támadást intéz, méghozzá a magyarországi bal-liberális sajtón keresztül, amivel mindjárt belpolitikai töltetet is kap megnyilatkozása.

Az erdélyi magyar politikus nemcsak az RMDSZ választási ellenfelét, az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) illeti vádakkal a vártnál gyengébb választási szereplés miatt, hanem azt állítja, hogy a magyar politikusoknak is van felelősségük a romániai választási eredmények alakulásában. „Az eredmény: néggyel kevesebb magyar törvényhozó ül a bukaresti parlamentben” – állapítja meg ezzel kapcsolatban a Népszabadság Kelemen Hunorral láthatóan szimpatizáló újságírója. Az alábbiakban az interjú idevágó részét teljes egészében olvasóink figyelmébe ajánljuk.

– A megváltozott kontextus része, hogy az RMDSZ-nek most először közvetlen ellenfele akadt a választásokon az Erdélyi Magyar Néppártban (EMNP). A gyenge eredményeik ellenére világossá tették, hogy nem adják fel, és céljuk 2016-ra úgy megerősödni, hogy tárgyalóasztalhoz kényszeríthessék az RMDSZ-t. Hogyan válaszolnak a kihívásra?

– Akik bennünket fenyegetnek, akik csak abban tudnak gondolkodni, hogyan kényszerítsenek térdre, nem vesznek figyelembe egy dolgot: az RMDSZ-t nem lehetett, és nem lehet ezután sem kényszeríteni. Párbeszédet kell folytatni, lesz rá alkalom bőven a következő időszakban, de az RMDSZ ezután sem hoz döntéseket kényszerből. Ez az ő mentalitásukat, terveiket mutatja. Amikor a pártalapító fővédnökük, Tőkés László folyamatosan mocskol bennünket, és gyűlöletet próbál szítani, azt üzeni, hogy nem párbeszédre készül. Folytatják a harcot, ez volt az első nyilatkozatuk a választások után. Nem lep meg, nem számítottunk másra. Nem marad más hátra, mint egy nyugodt, nyitott szervezet építése, a társadalomszervezésnek a megerősítése, és azt hiszem, hogy ez az esztendő erre kiválóan alkalmas lesz.

– A hét elején Kövér László beszólt az RMDSZ-nek, elvtelen politizálással vádolva a szövetséget. Nem válaszoltak a nyilatkozatra, nem is zavarja önöket?

– Persze, hogy zavar, és időnként válaszolunk is, bár az életünk nem arról szól, hogy Kövér Lászlónak válaszolgassunk. Én Kövér László és a hozzá hasonló politikusok nyilatkozatait mindig visszautasítom. Akkor beszéljen Kövér László elvtelen politizálásról, amikor a szülőföldön való megmaradáshoz valamivel hozzájárult. Őneki nincsen semmiféle felelőssége, valószínűleg nem is lesz az erdélyi magyar családok jövőjét illetően. Segíteni nem tud, beszélni azt igen. A teljes felelőtlenség az, ami megnyilvánul egyes magyarországi politikusok nyilatkozataiból. Egyelőre Kövér László egyetlen dolgot tudott bebizonyítani ország-világnak és az erdélyi magyaroknak: hogy be tud csempészni Romániába egy urnát Nyirő József hamvaival, és ki tudja csempészni a hamvakat.

– Lát még esélyt normális Fidesz–RMDSZ viszonyra?

– Rajtunk nem múlik.

– A júniusi választások után azt mondta, hogy a Fidesznek nem sikerült „kézrátétellel átadnia a népszerűségét” az EMNP-nek. Hogy látja, letettek róla, hiszen a mostani kampányban nem vettek részt Fidesz-vezetők?

– A kampányban valóban nem vettek részt, pontosabban alig egy-két másod-harmadvonalas politikus jelent meg vagy üzent át Magyarországról, de logisztikát, pénzt, tudást küldtek bőven az EMNP-nek, illetve segítették más módon. Nem látom a jeleit, hogy letettek volna arról, hogy ezt a csődhalmazt fenntartsák sok-sok magyar adóforintból. Nyilván csődöt csődre lehet halmozni, de abból nem lesz kollektív sikerélmény soha.”

S vajon a véget érni nem akaró acsarkodásból lesz siker? – kérdezhetnénk vissza.

hk