Március 3-án újra választunk

2013. január 11., 01:00 , 626. szám
Beregszász új polgármestert választ

Döntött az időközi megyei tanácsi választások kiírásáról a Kárpátaljai Megyei Választási Bizottság. A voksolás időpontja: március 3., vasárnap.

A zakarpattya.net.ua portál beszámolója szerint a bizottság az 5., 22., 29., 36. és 51. számú egyéni választókerületekben rendelte el a képviselőválasztást január 4-i ülésén, vagyis a Munkácsi, Ungvári, Nagyszőlősi és Ilosvai járásokban, illetve Munkács városában kell ismét az urnákhoz járulniuk a polgároknak. Mint a mukachevo.net portál ezzel összefüggésben megjegyzi, ha nem is hivatalosan, de a kampány máris megindult.

Az időközi választások kiírása azután vált szükségessé, hogy a Kárpátaljai Megyei Tanács még tavaly, december 21-i ülésén megszüntette azon képviselők mandátumát, akik az októberi 29-i parlamenti választások következtében bejutottak Ukrajna Legfelsőbb Tanácsába. Ily módon a jogszabályok értelmében Vaszil Kovacs, Mihajlo Lanyo és Ivan Busko a Régiók Pártjától (PR), Viktor Baloga és Pavlo Baloga az Egységes Centrumtól (JeC), illetve Valerij Luncsenko az Egyesült Ellenzék – Batykivscsinától távozni kényszerült a megyei önkormányzatból. Mivel azonban Luncsenko pártja választási listájáról jutott mandátumhoz a megyei tanácsban, esetében nem volt szükség időközi választás kiírására, helyét a pártlistán utána következő jelölt, sajtóértesülések szerint Ivan Kricsfalusij foglalja majd el a képviselőtestületben.

A megyei internetes sajtó ugyancsak emlékeztet, hogy időközi választást kell kiírni már a közeljövőben Beregszász megüresedett polgármesteri tisztének betöltésére is. Ez azonban nem a Kárpátaljai Megyei Választási Bizottság, hanem Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának feladata, amely kötelezettségének a parlament várhatóan eleget is tesz legközelebbi plenáris ülésén, amelyre a tervek szerint lapunk megjelenésével egy időben, január 10–11-én kerül sor. Mint arról a Kárpátalja is beszámolt, Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, aki a PR választási listájáról került be a Legfelsőbb Tanácsba, még decemberben lemondott a polgármesterségről.

hk