Mikor szükséges az első nőgyógyászati vizsgálat?

2013. január 11., 01:00 , 626. szám

– Húsz éves múltam, de még nem volt nemi kapcsolatom. Nőgyógyásznál sem voltam még soha. Tartok attól, nehogy valami olyan nőgyó­gyászati betegségem legyen, ami kezelhető, ha időben észreveszik. Azt szeretném kérdezni, menjek-e el inkább nőgyógyászhoz minél előbb (s ha igen, ott milyen vizsgálatra számítsak?), vagy elég akkor, ha túl vagyok az első aktuson? – kérdezte levélben egy hölgyolvasónk. Kérdéseivel s a kapcsolódó kérdésekkel dr. Papp Györgyöt, a Beregszászi Járási Kórház szülész-nőgyógyászát kerestük fel.

– Az erre vonatkozó törvény értelmében 18 éves kortól a nőgyógyászati vizsgálat kötelező. Vagyis annak, aki már betöltötte a 18. életévét, tehát nagykorú, fel kell keresnie egy nőgyó­gyászt. Manapság ekkorra általában már megtörténik az első nemi aktus. A nőgyógyászati vizsgálat nem csupán hüvelyvizsgálatból áll. Beletartozik az anamnézis, vagyis a kórelőzmény gyűjtése (adatok a hölgy menstruációjáról, panaszairól stb.) és a mellvizsgálat is. Minden nőnek meg kell tanulnia ugyanis, hogyan vizsgálja meg saját melleit (mellbimbók vizsgálata, esetleges duzzanatok, csomók, bemélyedések keresése, felismerése). Amennyiben a páciens még szűz, tehát nem volt még nemi kapcsolata, akkor hüvelyen keresztül vizsgálni szigorúan tilos. Ilyenkor felmerül a végbélen keresztül való vizsgálat lehetősége, de mivel ez kellemetlen és fájdalmas, inkább az ultrahangos vizsgálathoz szokás folyamodni.

A 18. betöltött életév után tehát fontos megejteni az első nőgyógyászati vizsgálatot. Természetesen, ha valakinél előbb jelentkeznek valamilyen problémák, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. A tapasztalat azt mutatja, hogy járásunkban 14-16 éves korban már megtörténik az első aktus. Ebben az esetben már ilyen korban is ajánlatos elmenni nőgyógyászati vizsgálatra.

Sajnos, a fiatalság körében nagyon sok tévhiedelem, téveszme létezik, sok esetben dezinformáltak a fiatalok. Ezért csak azt tudom ajánlani, hogy amennyiben olyan kérdések merülnek fel, mint például a fogamzásgátlás, nemi betegségek, azok megelőzése, inkább szakértővel konzultáljanak. Nagyobb városokban léteznek e célra létesített forróvonalak, internetes portálok is.

– Milyen betegségek szűrhetők ki az első nőgyógyászati vizsgálat során?

– Elsősorban a különböző fertőző betegségek. A vizsgálat során többek között rákszűrést is végzünk, illetve hüvelytisztasági leletet is veszünk. Ebből sok minden kiderül: van-e esetleg valamilyen fertőző, kóros betegség, nemi betegség stb. A rákszűrés alkalmával pedig kiderül, hogy van-e esetleg valamilyen kóros elváltozás a méhnyakcsatornában, esetleg a méhfelületen. A tapintásos, ún. bimanuális vizsgálat segítségével pedig meg tudjuk állapítani, hogy milyen állapotban van, normálisan fejlődik-e a méh, a petefészkek, nincsenek-e esetleg kóros elváltozások. Fontos megemlíteni a mellvizsgálatot. Hisz a mell a nemi szervekhez tartozik, akár a méh, a petefészek vagy a hüvely. A nőgyógyászati vizsgálaton ezért is kötelező a mellvizsgálat is.

Tehát az, aki már elmúlt 18 éves, és/vagy már létesített szexuális kontaktust, mindenképp keressen fel egy nőgyógyászt, hogy a kötelező szűrővizsgálatokat elvégezzék.

Espán Margaréta