Aktív uniós hozzáállást vár az MKP és az EMT a szlovákiai jogfosztások ügyében

2013. január 18., 01:00 , 627. szám

Közös állásfoglalásban kér aktív hozzáállást az Európai Uniótól (EU) a Magyar Közösség Pártja (MKP) és az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) a magyar állampolgárságuk miatt folytonos zaklatásnak kitett felvidéki magyarok ügyében – közölte az MTI-vel Berényi József, az MKP elnöke.

A két szervezet közös felhívását az tette indokolttá, hogy a szlovák rendőrség újabb pénzbírságot rótt ki több felvidéki magyar állampolgárra amiatt, mert megtagadták – a szlovák állampolgársági törvény és a vonatkozó szabályozások szerint – érvénytelenné vált személyi igazolványaik beszolgáltatását.

Az újabb pénzbírság kiszabásáról szóló döntést január 8-án közölték az érintettek ügyvédjével, Nagy Tiborral, aki az ügyfelei ellen folytatott szabálysértési eljárás keretében, szóbeli egyeztetésen képviselte a lévai járási rendőrkapitányságra beidézett Dolník Erzsébetet, Kassai Gyulát és Gubík Lászlót.

Berényi József az MTI-nek kifejtette: a közös állásfoglalásban a Magyar Közösség Pártja és az Emberi Méltóság Tanácsa felhívja az Európai Unió (EU), az Európa Tanács (ET) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) figyelmét arra, hogy az EU-ban a tagállamok egyenjogúságát csak az szolgálhatja, ha egyforma aktivitással kísérik figyelemmel a jogállamot érintő törvénykezést, illetve a hatóságok gyakorlatát. Ezért aktív hozzáállást kérnek az Európai Uniótól a szlovákiai jogfosztások és az érintettek folytatódó zaklatása ügyében – tette hozzá.

Lomnici Zoltán, az EMT elnöke a közös felhívás kapcsán rámutatott, hogy bár Magyarország esetében számos kérdésben meglehetős aktivitással foglalt állást az EU és az ET, a felvidéki magyarok ügyében ez elmaradt, noha a jogsértések miatt az Európa Tanács bírósága és az Európa Parlament (EP) előtt is eljárás zajlik Szlovákiával szemben. Hozzátette: ennek ellenére és a fennálló helyzet dacára az európai intézmények semmilyen jelzéssel nem éltek a Szlovák Köztársaság irányába. „A két szervezet elvárja, hogy az ET és az EU egyenlő mércét alkalmazva közelítsen a felvidéki magyarok ügyéhez, és vessen véget annak a jogsértő eljárásnak, amit Szlovákia folytat a saját állampolgáraival szemben” – jelentette ki Lomnici Zoltán.

(MTI/Kárpátalja)