Ikonfestő lelkigyakorlat Karácsfalván

2013. január 18., 01:00 , 627. szám

Január 9–12-e között a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet (GISZ) jóvoltából ikonfestő lelkigyakorlatra került sor a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban.

A GISZ első ilyen típusú lelkigyakorlata máris igen sikeres volt, hisz az eseményre 20-nál is több jelentkező érkezett. Külön sikerként jegyezhető fel, hogy az érdeklődők többsége a fiatalabb (15–25 év közötti) korosztályt képviselte.

A lelkigyakorlatot Zolcsák Miklós atya, hajdúszoboszlói görögkatolikus parochus, ikonfestő vezette, akinek nevéhez több templom teljes ikonosztázának megfestése fűződik. Az ikonfestészetben többnyire még tapasztalatlan jelentkezők 3 napon át készítették az általuk választott liturgikus képet. A „legnépszerűbbnek” a Hodigitria Isten Anyja, a máriapócsi könnyezőkép bizonyult, de a Pantokrátor, az Istenanya a gyermekkel és Gábriel arkangyal ikonja is megfestésre került.

A lelkigyakorlat több szempontból is hasznos volt, hisz a résztvevők nem csupán az ikonfestés folyamatával, hanem az ahhoz szükséges előkészületekkel, anyagokkal, ikonfestési módszerekkel, s az ikonfestés történetével is megismerkedhettek. S ahogy lassan, kisebb-nagyobb alkotói nehézségek leküzdése után megszületettek az ikonok, úgy születtek meg velük együtt az ikonfestők is.

Az esemény 12-én, szombaton szentliturgiával zárult, melynek végén Miklós atya megszentelte az elkészült ikonokat, majd megáldotta őket az újdonsült ikonfestőkkel együtt.

Az ikonfestő lelkigyakorlat június utolsó hetében Hajdúszoboszlón folytatódik majd.

Espán Margaréta