Külföldi munkavállalás: Csak óvatosan!

2013. január 18., 01:00 , 627. szám

„Szeretnék külföldön munkát vállalni, rendszeresen olvasom a hirdetéseket a lapokban és az interneten, de annyi rosszat hallani a munkaközvetítőkről, a munkásaikat becsapó cégekről, hogy már senkiben sem bízom. Mit tanácsol, hogyan kerülhetem el a szélhámosokat?”

– Sajnos, nem létezik olyan eljárás vagy varázslat, amely minden esetben megóvná az embert a szélhámosoktól és a lelkiismeretlen vállalkozóktól, néhány szabályt azonban érdemes betartani. A legfontosabb, hogy ne álljon szóba ismeretlenekkel, illetve olyan személyekkel vagy cégekkel, akiknek/amelyeknek a hátterét nem tudja ellenőrizni! Bármilyen vonzó egy újsághirdetés vagy szóbeli ajánlat, ne siessen pénzét és okmányait az adott cégre vagy emberre bízni!

Először is ellenőrizze, hogy a szóban forgó hirdetés megfelel-e a törvényi követelményeknek: a hirdetésnek tartalmaznia kell a munkaerő-közvetítést intéző cég teljes nevét, címét, telefonszámát; licencének számát, amely alapján tevékenységét végzi, illetve a szervét, amely a licencet kiadta. Ha a hirdetésben nincsenek feltüntetve a cég ezen adatai, hanem csupán egy postafiókszámot, esetleg mobiltelefonszámot adnak meg, jobb, ha messzire elkerüli az ilyen közvetítőt.

De még ha mindezen adatok szerepelnek is a hirdetésben, érdemes közelebbről szemügyre venni magát a cégirodát. Odabent központi helyen ki kell, hogy legyen függesztve a külföldi munkavállalással kapcsolatos szolgáltatások nyújtását engedélyező licenc másolata, a cégbejegyzési igazolás másolata, a közvetítő céggel kapcsolatos minden szükséges információ (cím, telefonszám, munkarend, a cégvezető vagy a tulajdonos teljes neve). Az ügyfélnek ilyenkor még arra is lehetősége van, hogy kérje, mutassák fel a működési engedélyek eredetijét. Győződjön meg róla, hogy nem hamisítványokkal van-e dolga! A licenc száma alapján a Munkaügyi és Szociálpolitikai Minisztériumban ellenőrizheti, hogy mikor és kinek adták ki a szóban forgó működési engedélyt.

Ugyancsak segít, ha ellenőrzi, hogy a munkaközvetítő tényleg kötött-e megállapodást a szóban forgó külföldi céggel, s feltétlenül ellenőrizze az általuk kínált munkaszerződést is! Esetleg felhívhatja maga a külföldi céget, s rákérdezhet, hogy valóban toboroztatnak-e munkavállalókat az adott közvetítővel.

Ne feledje, hogy a munkaközvetítőnek még a munkaszerződés aláírása előtt írásban tájékoztatnia kell önt leendő munkájáról, a munkavégzés, a lakhatás és a bérezés feltételeiről.

Mielőtt aláírná a szerződést, figyelmesen olvassa azt végig, beleértve az összes kisbetűs megjegyzést és lábjegyzetet. Csak olyan szerződést fogadjon el, amely egy ön által jól értett nyelven íródott. A szerződés két példányban születik, ezek egyike a közvetítőnél marad, a másik önt illeti meg.

Napjainkban ugyanakkor sajnos egyre kevesebb a hasonló, külföldi munkaközvetítésre szakosodott cég, aminek gazdasági és jogi okai egyaránt vannak. Annál gyakrabban fordul elő viszont, hogy információs irodák adnak tájékoztatást az érdeklődőknek külföldi munkavállalási lehetőségekről. Ilyenkor nem árt, ha a kínálkozó munkavállalási lehetőség feltételeinek mérlegelésére, illetve az ügyintézés, főként a szerződéskötés minél biztonságosabb lebonyolítása végett a munkavállaló bevonja a folyamatba az ügyvédjét.

hk