Volt orosz katonatiszt az SZBU élén

2013. január 18., 01:00 , 627. szám

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) élére nemrég kinevezett új vezető 1998-ig az orosz hadsereg tisztje volt – közölte a TVi ellenzéki ukrán hírtelevízió.

Mint ismeretes, Viktor Janukovics elnök a napokban Olekszandr Jakimenkót nevezte ki az SZBU élére. Jakimenko ezt megelőzően tavaly júliustól a testület vezetőjének első helyettesi posztját töltötte be. Ihor Kalinyin, az SZBU eddigi főnöke elnöki tanácsadói megbízatást kapott.

A TVi televízió munkatársai egyebek között arra alapozták azt az állításukat, miszerint az új titkosszolgálati főnök Ukrajna függetlensége után az orosz hadsereg tisztje volt, hogy találtak egy neki tulajdonított internetes fórumbejegyzést annak az oroszországi jejszki katonai légügyi főiskolának a weboldalán, amelyben korábban az 1964-es születésű Jakimenko tanult.

A 2006 áprilisi bejegyzésben rövid tőmondatokban ecseteli, mi minden történt vele az iskola elvégzése után. Mesél arról, hogy szolgált Mongóliában, majd a krími Gvargyejszkoje településen akkoriban állomásozó orosz katonai légi ezrednél, 1997-ben pedig az orosz légierő Moszkva környékén lévő, Gagarin nevét viselő akadémiáján végzett.

„1998-ban kiléptem a hadseregből. Azóta a donyecki KGB-nél vagyok” – fogalmazott.

Egy másik bejegyzésében Jakimenko részletezi, hogyan került ukrán szolgálatba. „Azok számára, akik nem értenék: a biztonsági szolgálat főosztályán szolgálok Donyeck megyében. Az akadémia elvégzése után megértettem, hogy a tudásomra a fa…nak sincs szüksége. Így aztán leszereltem. Azok a srácok viszont észrevettek, újra behívtak, így hát húzom az igát” – írta Jakimenko.

A TVi újságírói felfigyeltek Jakimenko egy további bejegyzésére is. Ebben egy légi katasztrófát kommentálva kedvezőtlenül vélekedik az újságírókról és megjegyzi, hogy a sajtó munkatársait „rossz seprűvel” kell elhajtani a hadsereg ügyeitől.

Ugyancsak figyelemre méltó, hogy 2009-ben Jakimenko szomorúan számol be arról, megszűnt az a gárdaalakulat, amelyben a Krímen még orosz katonatisztként szolgált. „Hát így irányítják a mi civil vezetőink a HM-et (hadügyminisztériumot – a szerk.)” – teszi hozzá, bár nem egészen világos, hogy melyik hadügyi tárcára, az oroszra vagy az ukránra gondol.

„Érdekes, vajon melyik ország biztonsága fogja majd aggasztani Jakimenkót új hivatalában?..” – jegyzi meg ezzel kapcsolatban a TVi.

Jakimenko legutóbbi fórumbejegyzései 2010-ből származnak, abból az évből, amikor az SZBU szevasztopoli főosztályának élére nevezték ki. Innen került 2011 augusztusában a biztonsági szolgálat Donyeck megyei részlegének élére, majd egy évvel később az SZBU helyettes vezetőjének tisztségébe. Bizonyára ilyen magas rangú tisztnek már nem illik internetes fórumokon fecsegnie.

A TVi híradása országszerte nagy visszhangot váltott ki. Talán ennek tudható be, hogy az SZBU honlapján nem sokkal később megjelent az új vezető hivatalos önéletrajza. Ebből megtudhatjuk egyebek mellett, hogy 1982-től 1991-ig szolgált a szovjet hadseregben, majd 1991 és 1998 között: „szolgálat a Fekete-tengeri flotta légierejénél (kettős – Oroszország, Ukrajna – alárendeltségű)”, amiből sajnos nem derül ki, hogy katonaként melyik zászlóra esküdött fel.

Az ukrán sajtó szerint az új SZBU-főnök közeli kapcsolatban áll Janukovics idősebbik – üzletember – fiával, Olekszandrral, akárcsak a kormány több új tagja, köztük Szerhij Arbuzov első miniszterelnök-helyettes, a nemzeti bank korábbi elnöke, aki elemzők előrejelzése szerint még idén felválthatja Mikola Azarovot a kormányfői poszton.

(zzz/tvi.ua/MTI/korrespondent.net)