2013 legrangosabb sporteseményei 1. rész

2013. január 25., 02:00 , 628. szám

Új év – új sportnaptár. A hagyományoknak megfelelően az idén is elkészítettük az előttünk álló sportesztendő legfontosabb eseményeiről szóló beszámolónkat. Ennek első felét tesszük most közzé.

Már ezekben a napokban is zajlik a januári hónap két fontos eseménye, a 20-ig tartó Dakar-rali és a 27-én véget érő spanyolországi férfi kézilabda-vb. Előbbi terepen nem lehetnek vérmes reményeink, de kis szerencsével a Mocsai-csapat akár éremközelbe is kerülhet. 14-től 27-ig Melbourne-ben rendezik az ausztrál nyílt teniszbajnokságot, 19-től Dél-Afrikában indul a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája, majd 21-től 27-ig Zágrábban lesz a jégtánc- és műkorcsolya-Eb.

Február ugyan még téli hónap, de már ekkor a labdarúgás lesz fókuszban. Még nem tudni hol, de a magyar válogatott február 6-án Belarusszal játszik előkészületi meccset, majd a hónap közepén indul/folytatódik a Bajnokok Ligája, illetve az Európa-liga sorozata. Az olaszországi Trentinóban 11-től 21-ig Téli Universiadét rendeznek.

Március legelején kezdődik a tavaszi idény az ukrán Premier Ligában (Zorja Luhanszk–Ungvári Hoverla), illetve a magyar NB I.-ben. Az első tavaszi hét végén Göteborgban fedettpályás Eb-t rendeznek, majd 8-tól 10-ig rövidpályás gyorskorcsolya-vb lesz Debrecenben. 17-én a Melbourne-ben rendezendő Ausztrál Nagydíjjal, az első Formula–1-es futammal indul a száguldó nagycirkusz idei sorozata. Jelen állás szerint sajnos úgy néz ki, hogy 22-én zárt kapuk mögött kerül sor a sorsdöntő magyar–román vb-selejtezőre, négy nappal később pedig Egervári Sándor csapata Isztambulban lép pályára. 19-től 24-ig birkózó kontinensbajnokságot rendeznek a grúziai Tbilisziben.

Áprilisban –14-től 20-ig – ismét Budapest ad otthont a Divizio1/A csoportos vb-nek, amelynek természetesen a házigazdák lesznek az egyik komoly esélyesei. Ebben a hónapban még a magyar főváros cselgáncs-Eb-t is rendez, Moszkvában pedig torna-Eb lesz 17-től 28-ig.

A május is hokival indul, nem is akármilyennel: 3-tól 19-ig Svédország és Finnország közösen rendez A csoportos világbajnokságot. A hónap közepén Minszkben kerül sor a férfi ökölvívó-Eb-re. A focirajongók 15-én Amszterdamra, 25-én Londonra figyelnek, hiszen előbbi helyszínen az Európa-liga döntőjét, az angol fővárosban a Bajnokok Ligája fináléját rendezik. Május 26-tól jó két hétig a teniszvilág a francia nyílt teniszbajnokság eseményeivel, a párizsi Roland Garrossal lesz elfoglalva.

A június a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjével indul, és van rá esély, hogy esetleg az MKB Veszprém is eljut a végjátékig. 15-től 30-ig Brazília ad otthont a Konföderációs Kupának, illetve Franciaország rendezi a női kosárlabda Eb-t. (Folyt. köv.)

(tamási)