A csípőficam

2013. január 25., 02:00 , 628. szám

A szomszédasszonyomnak nemrég kislánya született, akinél csípőficamot állapítottak meg. Én is gyermeket várok, s érdekelne: ha ne adj Isten, nála is csípőficam alakulna ki, milyen jelek utalnának erre, s hogyan lehetne meggyógyítani a betegséget? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy kismama. Kérdéseit dr. Kovács Mária gyermekorvoshoz, a Szürtei Orvosi Rendelő főorvosához továbbítottuk.

– A csípőficam veleszületett rendellenesség, melynek lényege a combcsont felső részét befogadó medencecsontok fejletlensége, s ennek következtében a combcsont nem tud megtámaszkodni a medencecsonton, a megszokott helyén. A betegség a kislányok körében négyszer gyakrabban fordul elő, mint a fiúcsecsemőknél, lehet egyoldali vagy kétoldali, s különböző súlyosságú változatai ismertek – fejti ki a szakorvos. – A csípőízület a születés utáni első hónapokban alakul ki, ezért fontos a csípőficam megelőzésének vagy – ha már megjelent – a kezelésének a mielőbbi megkezdése. Ha a gyermek felmenőinél már előfordult a rendellenesség, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy az újszülöttnél is kialakul, mivel kifejlődésében nagy szerepet játszik a genetikai hajlam. Gyanút kelthet, ha a hason fekvő csecsemőt nézve, észrevesszük, hogy a farredők nem párhuzamosak, az egyik popsin feljebb, a másikon lejjebb helyezkednek el. Ugyancsak a betegségre utal, ha a két comb ráncai sem egy vonalban helyezkednek el, vagy nem azonos számban vannak jelen a combokon. Az egyik láb pedig picivel rövidebb, mint a másik. Fontos a csecsemők szűrővizsgálata: az elsőre közvetlenül a születés után kerül sor, s három, hat hónapos, illetve egyéves korban is ajánlatos szűrővizsgálatra vinni a gyermeket az ortopéd szakorvoshoz.

– Miként kezelik a rendellenességet?

– Ha a csípőficamot korai stádiumában, a csecsemő 2-3 hónapos korában diagnosztizálják, különböző rögzítő módszerekkel lehet meggyógyítani a kis beteget. Könnyebb esetekben szivacsbetétes rugibugyit kell viselnie, szélesen pelenkázzák, vigyék gyógytornára, gyógymasszázsra. A kór súlyosabb változatánál a lábakat rögzítő szíjjal gyógyítják meg a gyermeket. Ha viszont egyéves koráig nem diagnosztizálták, s így nem is kezelték a kórt, akkor a járni kezdő apróság sántítani kezd, kacsázva jár, mivel azon az oldalon, ahol csípőficam van, elcsúszik a csípőcsont. Ilyenkor csak sebészeti beavatkozással lehet megszüntetni a betegséget. Ezért fontos idejében elvégeztetni a szűrővizsgálatokat, hogy ne fajuljon idáig a probléma.

Lajos Mihály