A hónapos retek hajtatásáról

2013. január 25., 02:00 , 628. szám

Az utóbbi években a piacok kínálatából már nem hiányozhat koratavasszal a fólia alatt termesztett hónapos retek. Úgy tűnik, a gazdák mindinkább ráéreznek a retektermesztés ízére, amely nagyszerű kiegészítője, úgynevezett előnövénye lehet a helyben leggyakrabban termesztett uborkának, paprikának vagy paradicsomnak, amennyiben javítja a hajtató létesítmény kihasználtságát, s pluszbevételhez juttatja a gazdákat. A legfontosabb tudnivalókat a hónapos retek hajtatásáról Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodó, a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány szaktanácsadója foglalja össze. Előző számunkban megkezdett témánkban addig a pontig jutottunk el, amikor a magvak a földbe kerülnek.

– Milyen gondozást igényelnek a földbe került magvak?

– A vetést cirokseprűvel betakarjuk, majd finom porlasztású szórófejjel beöntözzük. A kelést elősegíthetjük, ha használt fóliával takarunk a csíranövények megjelenéséig.

– Hogyan szabályozzuk a hajtató létesítmény hőmérsékletét?

– A kedvező hőmérséklet kelés idején 20 °C. E hőmérsékleten a retek már 3-4 nap múlva kikel. Szikleveles korban a növény nem szereti a nagy meleget, ekkor nappal 10-13, éjjel pedig 6-7 °C a megfelelő hőmérséklet.

Lombleveles korban napi átlagban 13 °C a megfelelő hőmérsékleti érték. Nappal teljes fényben 18-20 °C, borult időben 13 °C, illetve éjjel 6-8 °C a tartandó hőmérséklet. A lényeg, hogy a magasabb hőmérséklet – különösen megvilágítás híján – mindig gátolja a gumó növekedését és segíti a lomb megnyúlását.

– Hogyan locsoljuk a kikelt retket?

– Tartsuk szem előtt, hogy a gyors növekedés és a jó minőség a folyamatos és kielégítő vízellátás függvénye. Ennek megfelelően a tenyészidő folyamán rendszeresen kell öntözni. Március előtt hetenként egyszer, később kétszer, sőt háromszor is szükséges. Az öntözési norma kicsi, alkalmanként 10-12 mm. Törekedjünk arra, hogy a lombozat gyorsan felszáradjon a locsolás után.

– Hogyan alakul a hónapos retek tenyészideje?

– A hónapos retek rövid idő alatt betakarítható. Tavasszal ehhez 25–40 nap, késő télen 50–60 nap szükséges. Akkor szedésre érett a retek, ha a gumó elérte a fajtára jellemző gumóméretet. Ez a kis gumójú fajtáknál 30 mm, a nagytestű vajreteknél 40-45 mm. A termesztőknél gyakran előforduló hiba, hogy nem győzik kivárni a kellő gumónagyságot, így viszont több darabot kell egy csomóba kötni, és jelentősen csökken az elérhető bevétel. A piac nézi a kellő csomónagyságot, de a nagygumójú fajtákból ne kerüljön 10–13 darabnál több egy csomóba.

– Következzék akkor most az elmaradhatatlan növényvédelem!

– A retek rövid tenyészideje során megjelenő kártevők és betegségek száma kevés, így viszonylag kevés növényvédelmi beavatkozással termeszthető. Nem ritka jelenség, hogy a gazdák maguk állítják elő a retekvetőmagot. Ilyen esetben elengedhetetlen a retekmag csávázása. Kisebb tétel esetében bevált fogás, hogy kilogrammonként néhány milliliter tejet vagy cukros vizet a nejlonzacskóba szórt vetőmagra öntünk és az egészet jól összerázzuk. Ezután a kimért csávázószert (Agrocit, Topszin-M70 WP, Orthocid 50 WP, Pol-thiuram) adagoljuk a zacskóba, majd addig rázzuk a keveréket, amíg a magvakon az egyenletes vegyszerfedést el nem érjük. A csávázott vetőmagot ezután vékony rétegben, szellős helyen megszárítjuk, miután bármikor vethető vagy tovább tárolható.

Miután a magvakból kikeltek a növények, már szikleveles kortól meg kell kezdeni a védekezést a retekperonoszpóra és a retek albúgós betegsége ellen. Védekezésre a Buvicid K, Captan 50 WP, Orthocid 50 WP szerek valamelyikét kell használni. A lombfejlődés és a gumófejlődés idején döntő fontosságú a retekperonoszpóra elleni védekezés, mert nemcsak a lombvédelmet, hanem a gumó egészségét is szolgálja.

Jó tudni, hogy azokban a fóliaházakban, ahol a hajtatásnak hagyományai vannak, a gyökérlégy ellen is védekezni kell. Erre a célra a piretroid hatóanyagú rovarölő szerek – Decis 25 EC, Chinetrin 25 EC, Sherpa – felelnek meg legjobban.

A fólia szélein, nedves élőhelyeken a hajtatott retek gyakori kártevője a házatlan csiga. Ellene Delicia és Mesurol szerekkel védekezhetünk.

Számítanunk kell a lótücsök esetleges károsítására is. A kártevő ellen még az előző növényállomány lekerülése után védekezhetünk talajfertőtlenítő szerekkel, amilyen például a Basudin 5G, Diazinon 5G, Galition stb.

– Tavaly új tendencia jelentkezett a retek betakarításában, illetve értékesítésében. Miről van szó?

– A felvásárlók egy része azzal a kívánsággal állt elő, hogy csupán a levelétől megszabadított gumótermést szeretnék átvenni a termelőktől. Mi természetesen igyekeztünk megfelelni az elvárásnak, csupán az árképzéssel akadt némi gond. Korábban három nagyobb vagy négy kisebb csomó tett ki egy kilogramm retket. Most tehát legumóztuk, megmostuk ezt a retekmennyiséget, s a négy korábbi csomó áráért adtuk, amihez hozzátettünk még egy hrivnya munkadíjat a csomók legubózásáért. Így egy kilogramm retek átlagára 13 hrivnya körül alakult tavaly. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezzel az új módszerrel összességében kevesebb munkával oldható meg a retek betakarítása, mint a hagyományos csomózással, vagyis azt tudom tanácsolni a gazdáknak, hogy ne idegenkedjenek az új átvételi módtól, amennyiben a felvásárlók ezt igénylik.

pszv