Kényszergyógykezelésre utalják a fertőző tébécés betegeket

2013. január 25., 02:00 , 628. szám

Kényszergyógykezelésre utalják a tuberkulózis fertőző formájában szenvedő betegeket Kárpátalján a jövőben.

Az ukrán kormány rendelete alapján Kárpátalján kényszergyógykezelést rendelnek el – legfeljebb három hónapos időtartamra – azon tébécés betegek számára, akik elutasítják a kórházi kezelést és fertőzésveszélyt jelentenek a környezetükben élők számára. A múlt évben a megyében a tuberkulózis fertőző, azaz nyílt formájában szenvedő 30 beteget vittek – bírósági végzés nélkül – a közegészségügyi és rendvédelmi hatóságok kényszerrel speciális egészségügyi intézetekbe – adta hírül múlt szerdán az ungvári Tisza–1 televízió.

A jelentés szerint a kormányintézkedést megelőzően, 2011-ben alig négy-öt, tébécéfertőzési veszélyt jelentő beteget utaltak bírósági határozattal kényszergyógykezelésre. A kérdéssel kapcsolatban Vaszil Szkrip, a kárpátaljai tüdőgondozó főorvosa elmondta, hogy a kárpátaljai tébécés betegek túlnyomó többsége törvénytisztelő, ezért nincs szükség arra, hogy rendőrökkel őriztessék a gyógyintézeteket.

Az orvos szerint országos viszonylatban nem Kárpátalján a legrosszabb a helyzet a tébécés fertőzések számát tekintve. A közel 1,3 milliós megyében tavaly 730 új tébécés esetet regisztráltak. Szkrip örvendetesnek nevezte, hogy Ukrajnában a gyermekek körében Kárpátalján a legalacsonyabb a tébécéfertőzöttség, 100 ezer lakosra 4,3 ilyen eset jut.

A szakember azt is elmondta, hogy előreláthatóan még idén megépül a técsői járási Alsóapsán az a százágyas új kórház, melyet a tébécés betegek gyógyítására szánnak.

(szcs/MTI/ua-reporter.com)