Mesterházy bocsánatot kért

Szanyi Tibor Kárpátaljára készül?

2013. január 25., 02:00 , 628. szám

Kihelyezett ülést tartott Kolozsváron az MSZP, ahol elfogadták a párt nemzetpolitikai programját. Az elnökségi ülés után tartott múlt szerdai sajtótájékoztatón Mesterházy Attila, az MSZP elnöke bocsánatot kért a határon túli magyaroktól azért, hogy az állampolgárság kiterjesztéséről szóló 2004. december 5-i népszavazáson „egy rosszul feltett kérdésre rossz választ adtak”. Hozzátette, ma már belátják, hogy a pragmatizmus mellett a szimbolikus gesztusokra is szükség van a nemzetpolitikában.

Mesterházy Attila az MSZP nemzetpolitikájának alapelvei között említette, hogy nem kívánják exportálni a magyarországi politikai vitákat, az egyenlő távolság elvét akarják követni a törvényesen megválasztott határon túli képviselőkkel és szervezetekkel való kapcsolattartásban, nem akarnak beavatkozni ügyeikbe, partneri együttműködést és érdemi párbeszédet akarnak folytatni velük.

A célok között a határon túli magyarság céljainak a támogatását, a szülőföldön való boldogulás segítését említette. Azt is megemlítette, hogy meggyőződése szerint a jószomszédi politika is a határon túli magyar érdekképviseletet segíti. Hozzátette, a határon túli magyar szervezetek támogatása és a jószomszédi viszony között meg kell találni a helyes egyensúlyt.

Az MTI kérdésére, hogy Magyarország határain belül tarthatók-e a magyar politikai csatározások, amikor a határon túli magyarok jelentős hányada magyarországi választójoggal rendelkezik, Mesterházy Attila kételyeit fogalmazta meg. Hozzátette, csak az MSZP politikájáért vállalhat felelősséget, az MSZP pedig arra fog törekedni, hogy a politikai csatározások a határon belül maradjanak.

Annak a fórumnak a helyszínét, amelyen a Magyar Szocialista Párt elnöke bemutatta pártja nemzetpolitikai programját, a román csendőrség biztosította. A csendőrök mintegy harminc fiatal bejutását akadályozták meg a nyilvános fórumra. Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezet által mozgósított fiatalok transzparensekkel felszerelkezve próbáltak bejutni a rendezvényre. Egy transzparensen az MSZP egyik kampányüzenetét közölték, amellyel a párt a 2004. december 5-i népszavazáson az állampolgárság kiterjesztésének elutasítására biztatta a magyarországi szavazókat. Egy másik transzparensen a „Nem felejtjük el, nem bocsátjuk meg!” felirat volt olvasható.

Az MSZP romániai „vendégszereplésének” történetéhez tartozik, hogy a Kós Károly Alapítvány és a Táncsics Alapítvány elnökei – Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnöke és Szabó Vilmos együttműködési megállapodást írtak alá.

Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke nyilatkozatban ítélte el a történteket, mint fogalmazott: „madarat tolláról, embert barátjáról”. Szerinte szíve joga Markó Bélának azt meghívnia, akit akar, azzal barátkoznia, akivel akar. „Az ellen viszont határozottan fel kell emelnünk a szavunkat, hogy az erdélyi magyar nemzeti értéknek, valóságos transzilván hungarikumnak számító Kós Károly megszentelt nevét és művét bárki is a meghívott nemzetietlen politikusokkal (...) kompromittálja. Az erdélyi reformátusok részéről külön is visszautasítom, hogy az Erdélyi Református Egyházkerület egykori főgondnokának nevét ilyetén konjunkturális kultúrpolitikai célokra használják fel” – írta nyilatkozatában az EMNT elnöke.

Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) szerint a Magyar Szocialista Párt (MSZP) nemzetpolitikai programja üdvözlendő, de olyan célokat rögzít, amelyek a magyar kormány munkája révén megvalósulóban vannak – jelentette ki Biró Zsolt, a párt elnöke.

Biró „nemes gesztusnak” minősítette Mesterházy Attila pártelnök bocsánatkérését, hozzátette azonban: az MSZP olyan mélyre ásta magát a nemzetpolitika területén, hogy onnan nagyon nehéz lesz visszajönnie. Biró szerint az MSZP nemzetpolitikai útját nem a hangzatos kijelentések, hanem csakis a tettek hitelesíthetik.

Biró azt is megállapította, hogy az MSZP elnökségének kolozsvári látogatása „lerántotta a leplet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képmutató politizálásáról”. Az MPP elnöke arra emlékeztetett, hogy az MSZP vezetőit vendégül látó RMDSZ-es politikusok korábban hevesen elutasították a Fidesz egyes vezető politikusainak az erdélyi látogatásait.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: „Határon túli magyar szervezet vezetőjeként hivatalból értékelnem kell, ha a baloldal erőfeszítéseket tesz, hogy valamiképpen lemossa magáról a nemzetellenesség bélyegét. Egyébként a végső szót ez ügyben azok az elszakított területeken élő magyarok fogják majd kimondani, akik élni fognak a szavazati jogukkal.”

Az mno.hu Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő Facebook-oldalára hivatkozva azt írja, hogy a következő kihelyezett elnökségi ülését az MSZP Kárpátaljára szervezi.

(zzz/MTI)