Megvizsgálja az EP az állampolgárságuktól megfosztott magyarok ügyét

2013. február 1., 02:00 , 629. szám

Az Európai Parlament petíciós bizottsága úgy döntött, befogadja, azaz „kivizsgálandónak” ítéli a Szlovákiában szlovák állampolgárságuktól megfosztott magyarok ügyével foglalkozó beadványt.

Ezt tudatta közös közleményében Bagó Zoltán fideszes, Mészáros Alajos szlovákiai magyar és Tőkés László romániai magyar néppárti EP-képviselő.

„Mint ismeretes, Szlovákia olyan formában módosította a szlovák állampolgárságra vonatkozó szabályozást, mely alapján az a személy, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot. Ennek nyomán már több olyan felvidéki magyart is megfosztottak a szlovák állampolgárságtól, akik korábban kezdeményezték és meg is kapták a magyar állampolgárságot. Ez tarthatatlan és felháborító diszkrimináció!” – idézi a közlemény Mészáros Alajost, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának politikusát.

A képviselők szerint Szlovákia eljárása súlyosan sérti az állampolgárságuktól megfosztottak jogait és szemben áll az Európai Unió alapértékeivel, ezért európai fórum előtt kell jogorvoslatot keresni az ügyben.

A képviselők közleménye azt is ismerteti, hogy a szlovák állampolgárságától megfosztott Gubik László és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának jelenlegi és a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke 2012 októberében nyújtotta be petícióját.

(MTI/Kárpátalja)