Sakk- és dámajátékverseny Gyulán

2013. február 1., 02:00 , 629. szám

Minden KMKSZ-alapszervezet számára létkérdés, hogy minél változatosabb és érdekesebb társadalmi rendezvényeket szervezzen, mert csak így lehet az adott városi vagy falusi magyar közösség szellemi „motorja”, így foghatja azt össze, s ha kell, így mozgósíthatja azt a politikai célok elérésére is. Egy magáról alig hallató, alig működő alapszervezet ugyanis képtelen arra, hogy helyi szinten érvényesítse a nemzeti érdekeket, s kiüresedett, nem élő, hanem csak létező szervezetté válik. A nagyszőlősi járási Gyulán a jelek szerint tisztában vannak ezzel, mivel a községi KMKSZ-alapszervezet – egyéb rendezvényei mellett – az idén második alkalommal szervezte meg a községi sakk- és dámajátékversenyt, melynek a református egyházközség parókiája adott otthont.

– A sakk és a dámajáték nemcsak szórakozás, nemcsak kikapcsolódás, hanem agytorna is. Élesíti az eszet, nagy mértékben fejleszti a gondolkodást, a szellemi összpontosítást. A játékosnak előre meg kell terveznie lépései sorozatát, így ki kell, hogy fejlessze magában a hosszabb távú gondolkodás képességét, melynek a mindennapi életben is hasznát veszi, míg a diákok számára megkönnyíti a tanulás folyamatát, ha ezeket a szellemi sportokat űzve erősítik a koncentrálóképességüket – fejtette ki Barta József, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezete elnöke. – A feltárt leletek tanúsága szerint Óegyiptomban már Kr. e. 2500 körül foglalkoztak dámajátékkal, míg a sakkot Indiában találták fel Kr. e. 500 táján – fűzte hozzá, röviden ismertetve a játékok történetét.

– A versennyel elsősorban az volt célunk, hogy kimozdítsuk a tévé és a számítógép képernyője elől az iskolásokat, megkedveltessük velük a sakkot és a dámajátékot, s „megmozgassuk” az agyukat. Nem véletlen, hogy Magyarországon a tanterv részévé tették a sakkot – magyarázta Hevesi Miklós, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnöke. – A versenyt gyermek (2–5. osztályosok), ifjúsági (6–9. osztályosok) és felnőtt kategóriában rendeztük meg. Már tavaly is sokan neveztek be, így láttuk, hogy van rá igény, s a közeljövőben bővíteni szeretnénk a rendezvényt, bevonva abba több falut is. Elképzelhetőknek tartjuk a községek közötti sakk- és dámajátékversenyeket is.

Az idei dámajátékversenyben a gyermekek kategóriájában Tankóci Csaba lett a győztes, megelőzve Sápi Zsigmondot, valamint Sápi Márkot. Az ifjúsági kategóriában Balázs István végzett az élen, Paládi Zsolt szerezte meg a második, Zsendely Krisztián pedig a harmadik helyet. A sakkversenyben a 2–5. osztályosok megmérkőzéséből Molnár Tamás került ki győztesen, Sápi Márk másodikként, Sápi Zsigmond harmadikként fejezte be a vetélkedőt. A 6–9. osztályosok között Juhász Tamás lett az első, Paládi Zsolt a második, Molnár Róbert pedig a harmadik helyezett. A felnőttek korcsoportjában Zsendej József nyerte meg a sakkversenyt, második lett Csetneki János, harmadik pedig ifj. Fogarasi Ferenc, míg a dámajátékban Zsendej József szerezte meg az első helyet, Csetneki János a másodikat, és Hevesi Miklós a harmadikat.

A KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezete sakkórát ajándékozott a gyulai alapszervezetnek, s oklevelekkel díjazta a helyezetteket, akik értékes ajándékokat kaptak az alapszervezet elnökétől, melyek megvásárlásához Fogarasi Viktor helybeli lakos is hozzájárult.

Lajos Mihály