A mezőgazdasági átalányadó ellen tiltakoznak Székelyföldön

2013. február 8., 02:00 , 630. szám

Felháborodást keltett a székelyföldi gazdák körében a módosított romániai adótörvény.

Az új adótörvény szerint februártól mezőgazdasági átalányadót kell fizetniük a két hektárnál nagyobb területen gabonát, burgonyát, cukorrépát, fél hektárnál nagyobb területen zöldséget, szőlőt, virágot termesztőknek. Átalányadót rónak ki a kettőnél több szarvasmarha, több mint tíz juh, több mint hat hízódisznó és a több mint 50 méhcsalád után is.

Daniel Constantin, a román mezőgazdasági miniszter a Duna Híradójában azt mondta, hogy támogatásokkal kívánják ellensúlyozni az új adózási rendszert. Hozzátette: előnyben részesülnek a piacokon azok, akiknek adózni kell. Hozzáférhetőségük lesz európai pénzekből finanszírozott támogatási programokhoz, amiből családi gazdaságukat bővíthetik. Nem hagyjuk, hogy teher legyen az adózás a gazdáknak – mondta a miniszter.

A Hargita megyei kisgazdák beadványban kérik a kormányfőt és a mezőgazdasági minisztert, hogy töröljék az átalányadót, vonják vissza a kisgazdákra vonatkozó vállalkozási kötelezettséget és dolgozzanak ki egy olyan törvényt, amely megkülönbözteti őket a nagyvállalkozásoktól. Ha kéréseik nem teljesülnek, akkor útlezárással, majd bukaresti tüntetéssel fognak tiltakozni.

(Duna Híradó/hirado.hu/Kárpátalja)