Szenzációs Fradi-siker a BL-ben

Kézilabda

2013. február 8., 02:00 , 630. szám

A szenzációsan védekező Ferencváros 23-22-re nyert a végső győzelemre is esélyesnek tartott román Oltchim Valcea otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája-középdöntő nyitófordulójában. A magyar csapat spanyol légiósa, Nerea Pena tíz gólig jutott. Sikerükkel az előző két KEK-kiírásban diadalmaskodó ferencvárosiak nagy lépést tettek az elődöntő felé, mert a csoport legerősebb játékoskeretű együttesét győzték le idegenben.

Nem ijedt meg az FTC a román csapat otthonában, ennek eredményeként az ötödik percben 2-1-re vezetett. Sok volt a hiba mindkét oldalon, Pena pedig büntetőt is hibázott. Negyedóra elteltével, 5-4-es vendégelőnynél a hazaiak időt kértek, de továbbra is nehézséget okozott nekik a ferencvárosi védőfal feltörése. A Valcea nyolc perc szünet után tudott betalálni a remeklő Abramovics kapujába.

Az FTC nagy kedvvel játszott, a 22. percben emberhátrányban Pena kínai figurával váltotta gólra Tomori passzát (5-8). A szünet előtti hajrában ugyan sikerült egyenlítenie a román bajnoknak, ám a félidőt Cifra beállós találata zárta.

A fordulást követően változatlanul remekül védekezett a Ferencváros, közben Pena szórta a gólokat. A 38. percben úgy volt 13-10 a vendégeknek – egy kivédekezett emberhátrány után –, hogy a spanyol átlövő már nyolcadszor talált be.

Teljesen lebénult a Valcea, 10-14-nél a hazaiak edzője megpróbálta felrázni a társaságot. Ez nem sikerült, mert az utolsó tíz perc hatgólos magyar vezetésről kezdődött (13-19). Megpróbált nagy hajrát nyitni az Oltchim, fokozatosan csökkentette is a különbséget, másfél perccel a vége előtt pedig már 21-22 volt az állás. Ekkor időt kért Elek Gábor. A következő támadásból sikerült kiállítást és hétméterest kiharcolni, utóbbit Pena váltotta gólra (21-23). A Valcea is hétméteresig jutott, ezt Barbosa értékesítette, de már nem maradt idő az újabb támadásra.

Az FTC vasárnap Dabason fogadja a középdöntőt hazai vereséggel nyitó orosz Zvezda Zvenyigorodot.

Szombaton a tavaly döntős Győri Audi ETO KC verte tíz góllal a címvédő montenegrói Buducsnoszt Podgoricát.

A Vác nyolcgólos különbséggel kikapott a horvát Koprivnica otthonában a női kézilabda KEK nyolcaddöntőjének első, szombati mérkőzésén. A kaproncai meccsen a magyar együttes rosszul kezdett, első gólját csak a 13. percben, 0-6-os állásnál lőtte. A folytatásban sem talált igazán magára a vendéggárda, volt, hogy már tíz góllal is vezetett a hazai csapat, s a hatalmas hátrányt csak kis mértékben tudta csökkenteni a végére a Vác. A visszavágót szombaton rendezik Vácon.

Női Bajnokok Ligája, középdöntő, 1. forduló, II. csoport: Oltchim Valcea (román)–Ferencváros 22-23 (9-10).

I. csoport: Győri Audi ETO KC–Buducnost Podgorica (montenegrói) 27-17 (14-7)

Női KEK, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés: Koprivnica (horvát)–Vác 23-15 (13-6).

(MTI/origo.hu/Kárpátalja)