Életfogytiglan Gongadze gyilkosának

2013. február 15., 02:00 , 631. szám

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte január 29-én első fokon egy kijevi bíróság Olekszij Pukacs volt rendőrtábornokot Heorhij Gongadze ukrán újságíró 2000-ben történt megöléséért.

A tábornok a tárgyaláson azzal védekezett, hogy nem akarta megölni az újságírót, csak megfélemlíteni, amikor nadrágövet csavart a nyaka köré, amellyel eltörte nyakcsigolyáját.

Heorhij Gongadze, az Ukrainszka Pravda hírportál alapítója és szerkesztője 2000. szeptember 16-án tűnt el, fej nélküli holttestét két hónappal később találták meg egy Kijev környéki erdőben.

Pukacs azt állította, hogy a Leonyid Kucsma akkori elnököt cikkeiben bíráló újságíró „megfélemlítésére” Jurij Kravcsenko belügyminisztertől kapott parancsot. Kravcsenko 2005-ben, közvetlenül ügyészségi kihallgatása előtt fejlövéssel végzett magával. Az eset körülményei máig tisztázatlanok. Az ítélethirdetés kapcsán Pukacs azt is jelezte, hogy Gongadze meggyilkolásának indítékairól Volodimir Litvin volt házelnököt és Leonyid Kucsmát kellene faggatni.

2008-ban három rendőrt 12-től 13 évig terjedő börtönbüntetésre már elítéltek a Gongadze-gyilkosságban való részvételért. A Leonyid Kucsma elleni eljárást megalapozott bizonyítékok hiányára hivatkozva beszüntették.

Pukacsot évekig tartó körözés után 2009 júliusában vették őrizetbe. Már akkor bevallotta, hogy közvetlenül részt vett a bűncselekmény elkövetésében.

A bíróság az életfogytiglani ítélet mellett Pukacsot 500 ezer hrivnya kártérítés megfizetésére kötelezte Gongadze özvegye javára.

(korrespondent.net/MTI/Kárpátalja)