Összevonják az ungvári egyetemeket

2013. február 15., 02:00 , 631. szám

A kormány február 6-i ülésén rendeletet fogadott el a Kárpátaljai Állami Egyetem (KÁE) „átszervezéséről” – jelentette a zakarpattya.net.ua. A portál birtokába jutott dokumentum értelmében a KÁE-t beolvasztják az Ungvári Nemzeti Egyetembe (UNE).

Ukrajna Miniszteri Kabinetje

Rendelet

2013. február 6. № 52-p

Kijev

A Kárpátaljai Állami Egyetem átszervezéséről

1. Elfogadni az Oktatási és Tudományos, Ifjúsági és Sportminisztérium javaslatát a Kárpátaljai Állami Egyetem átszervezésére az Ungvári Nemzeti Egyetemhez való csatolása révén.

Az átszervezést az Oktatási és Tudományos, Ifjúsági és Sportminisztérium által káderképzésre elkülönített költségvetési előirányzaton belül kell megvalósítani.

2. Tudomásul venni, hogy az Ungvári Állami Egyetem diákjai az Ungvári Nemzeti Egyetemen folytatják tanulmányaikat.

M. Azarov, Ukrajna miniszterelnöke

Ind. 70

A kárpátaljai ellenzéki sajtó azt írja a kormány döntését kommentálva, hogy az megjósolható volt. „Attól a pillanattól, hogy kudarcba fulladt valamennyi kárpátaljai felsőoktatási intézmény egyesítése egy új Kárpátaljai Nemzeti Egyetemben, Fedor Vascsuk számára éppen a más felsőoktatási intézmények átszervezése és az Ungvári Nemzeti Egyetemhez való csatolásuk stratégiája vált prioritássá. Különösen attól a pillanattól, hogy kinevezték az UNE megbízott rektorává, később pedig meg is választották erre a tisztségre” – írja a mukachevo.net.

A portál megszólaltatja Viktor Pascsenko politológust, akinek meggyőződése, hogy egy „oktatási holding” létrehozása kezdődött el, ezért várható a Munkácsi Állami Egyetem (MDU), a Kárpátaljai Pedagógiai Továbbképző Intézet (ZIPPO), a Kárpátaljai Művészeti Főiskola és az Állami Tisztviselők Továbbképző Központjának „egyesítése” is. Vagyis a folyamat minden olyan felsőoktatási intézményre kiterjedhet a jövőben, amely költségvetési forrásokból is gazdálkodik.

ntk