Görögkatolikus hittanverseny Beregszászban

2013. február 22., 02:00 , 632. szám

A Beregszászi Magyar Görögkatolikus Esperesi Kerület február 16-án immár 14. alkalommal (Beregszászban először) rendezte meg kerületi hittanversenyét, melynek témája idén Az apostolok cselekedetei volt. A megmérettetésnek ez alkalommal a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium adott otthont. A versenyen a kerület egyházközségeiből három korcsoportban – kis- (5–7. oszt.), középső (8–9. oszt.) és nagycsoport (10–11. oszt.) – 150 hittanos, összesen 45 csapat vett részt.

A verseny megnyitóján Lődár Jenő batári áldozópap, a kerület ifjúsági felelőse köszöntötte a hittanosokat és felkészítőiket, ismertetve a verseny szabályait. Demkó Ferenc, a Beregszászi Esperesi Kerület esperese a megnyitón elmondta:

– Bizonyára rájöttetek arra, hogy nem is volt olyan könnyű Szent Pálnak és segítőinek a dolga. Sokat megtudtatok arról, hogy milyen volt az egyház kezdeti élete. Azokkal a papokkal, tisztelendő urakkal, akik felkészítettek benneteket a versenyre, azt szeretnénk, és annak örülnénk igazán, ha abból, amit megtudtatok, meg is próbálnátok tenni valamit otthon. Ne mindig csak veszekedés, vita és okoskodás legyen, hanem tegye is az ember a dolgát. Tegyétek most ti is a dolgotok: nyerjetek!

A megnyitó a Mennyei Király eléneklésével zárult. A verseny három részben zajlott. A csapatoknak először két írásbeli feladatsort kellett megoldaniuk, majd következtek a villámkérdések, melyeknél a csapattagok megmutathatták, milyen gyorsan vág az eszük.

A verseny szervezői gondoskodtak róla, hogy az eredmények megszületésére való várakozás se teljen tétlenül. Ebéd után a versenyzők tanáraikkal s a felügyelőkkel együtt áttelepedtek a Beregszászi Megyei Magyar Drámai Színházba, ahol a bátyúi Cókmók Bábszínház társulata várta őket. A „cókmókosok” Vitéz Lájszló című darabjukat adták elő, s nehezen tudnám eldönteni, a kicsik vagy mi, felnőttek élveztük-e jobban. Volt nevetés bőven mindkét részről, s néhányan talán bánták is, hogy olyan hamar eljött az eredményhirdetés ideje. A verseny eredményeit Ruszinkó Szergej csepei kispap, a verseny teljes feladatsorának összeállítója hirdette ki. A helyezést elértek játékokat és tanszereket, illetve az elsők egy-egy ikont nyertek. Senki nem tért azonban haza üres kézzel. Egy emléklappal és csokoládéval minden csapat gazdagabb lett.

Az eredmények a következők:

Kiscsoport: 1. Salánk, 2. Tiszaújhely, 3. Rát. Középső csoport: 1. Tiszabökény, 2. Palágykomoróc, 3. Tiszacsoma. Nagycsoport: 1. Tiszabökény, 2. Karácsfalva, 3. Jánosi

Espán Margaréta