Sajtóközlemény

2013. február 22., 02:00 , 632. szám

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) titkárságának reakciója a Kárpáti Igaz Szó c. újságban és online felületén február 18-án megjelent, a KMKF-fel kapcsolatos írásra.

A KMKF Statútumának 2. (1) a) pontja szerint a KMKF teljes jogú tagjai „a Magyarországgal szomszédos államok országos – annak hiányában regionális - parlamentjébe, illetve jogalkotó testületébe magyar szervezet képviselőjeként megválasztott személyek.

Tekintettel arra, hogy Gajdos István képviselő úr a 2012. október 28-i ukrajnai parlamenti választásokon a Régiók Pártja listájáról szerzett mandátumot, nem felel meg a fenti követelménynek.

A kárpátaljai nemzetrész képviseletében a hagyományok szerint – a helyi magyar közösség számarányának megfelelően – 4 képviselő vesz részt a KMKF munkájában. Ebből 2 fő a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, 2 fő pedig az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség képviseletében kapott meghívást az ülésre.

Ennek megfelelően a KMKF 2013. február 15-i plenáris munkaülésére az UMDSZ-ből Medvigy István és Péter Csaba képviselő urak, a Kárpátaljai Megyei Tanács tagjai voltak hivatalosak, nyilván a párt elnökének tudtával.

A KMKF titkársága