„2012 a közösségek éve volt”

Ünnepi lelkészszentelő közgyűlés

2013. március 1., 02:00 , 633. szám
Az újonnan felszenteltek: Sápi Zsolt és Iván Gusztáv

A Kárpátaljai Református Egyház egyházkerületi közgyűlésére február 23-án került sor. Az egyházkerület 102 meghívott gyülekezeti gondnokából 85-en jelentek meg, a 76 lelkészből pedig 46-an, tehát a közgyűlés határozatképes volt. A rendezvény első részében, a beregszászi református templomban sor került két lelkész felszentelésére, hitoktatói oklevelek átadására, majd a fórum a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében folytatta munkáját.

Az ünnepi alkalmon Zán Fábián Sándor püspök hirdetett igét.

Héder János, a Kárpátaljai Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője köszöntötte a KRE közgyűlésének résztvevőit és vendégeit, majd megnyitotta a közgyűlést. A főjegyző bemutatta a felszentelés előtt álló Iván Gusztáv és Sápi Zsolt lelkipásztorokat, ismertetve rövid életrajzukat:

Iván Gusztáv 1982-ben született Dercenben. 2000-ben felvételt nyert a Budapesti Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karára, 2005-ben letette az első lelkészképesítő vizsgát, majd még abban az évben a Técsői Református Gyülekezetbe kapott püspöki kirendelést. 2006 júliusában letette a második lelkészképesítő vizsgát, és szeptember elsejétől Mezőváriban volt segédlelkész. 2007 és 2008 között Bucsúban, Makkosjánosiban, Beregardóban, Asztélyban, Kígyóson és a beregszászi romagyülekezetben végzett szolgálatot. 2010. szeptember elsejétől a Bucsúi Református Egyházközségben teljesít szolgálatot mind a mai napig. 2009 augusztusában kötött házasságot, egy fiúgyermeket nevel.

Sápi Zsolt 1983-ban született Szőlősgyulán. 2002-ben felvételt nyert a Budapesti Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karára, amit 2007-ben fejezett be. 2007-től 2010-ig végzett szolgálatot a Mezővári Református Egyházközségben. 2009-től 2010-ig helyettesítő szolgálatot is teljesített a Halábori Református Egyházközségben. 2010. július 1-től a KRE kihelyezte a Badalói Református Egyházközségbe mint beosztott lelkészt, a mai napig is ott szolgál.

A bemutatást követően a két fiatal lelkész Isten és a gyülekezet színe előtt letette a lelkipásztori esküt, majd felszentelték őket.

Ezt követően átnyújtásra kerültek az egyházkerület által szervezett hitoktatóképzést sikeresen elvégző 24 hölgynek és egy fiatalembernek a hitoktatói oklevelek.

A közgyűlés második része a 421. dicséret eléneklésével folytatódott – már a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében, ahol Zán Fábián Sándor 2012-es évről szóló püspöki jelentését hallgatta meg a közgyűlés. A püspök úr a magunk mögött hagyott év kapcsán elmondta: „Ez az év nagyon könnyű és nagyon eredményes volt.” Beszámolója végén kijelentette: „Jó kapcsolatunk van, és reménykedünk benne, hogy lesz is Magyarország kormányával. Az az érték, amit ők képviselnek, a mi értékünk is, és ha ők hozzátesznek, azzal bennünket is gazdagítanak.”

A közgyűlés arról is döntött, hogy ez év őszén minden feltétel teljesülése esetén lelkésszé szenteli majd a lelkészszentelésre jelentkező, a zsinat előtt bemutatott, illetve bemutatkozott Magyar Katalin és Kincses Margit tiszteletes asszonyokat.

A Kárpátaljai Református Egyházkerület intézményei közül idén Tóth László református lelkész, a húszéves Nagyberegi Református Líceum lelkészigazgatója mutatta be az általa vezetett oktatási intézményt, majd id. Pocsay Sándor a csongori Bethesda Szenvedélybetegeket Mentő Missziót mutatta be. Katkó László igazgató a 18 évvel ezelőtt alapított Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonban folyó munkáról beszélt, végül az öt éve létrehozott KRE Levéltárát és Múzeumát Kész Géza igazgató mutatta be.

Héder János lelkészi főjegyző a Kárpátaljai Református Egyházat hátrányosan érintő új törvényekről, és azok várható következményeiről beszélt.

A közgyűlés végén ünnepélyesen átadták munkatársunknak, Fischer Zsoltnak a KRE által alapított Komjáthy Benedek-sajtódíjat.

Badó Zsolt