Fischer Zsolt kollégánk az idei Komjáthy-díjas

A Kárpátalja hetilap munkatársainak elismerése

2013. március 1., 02:00 , 633. szám

A Kárpátaljai Református Egyház által 2009-ben létrehozott Komjáthy Benedek-sajtódíjat idén Fischer Zsoltnak, a Kárpátalja hetilap szerkesztő-riporterének ítélte oda a kuratórium. A református egyház dicsérő oklevéllel ismerte el továbbá Lajos Mihály kollégánknak és Hegedűs Csillának, a Kárpáti Igaz Szó munkatársának az egyházi élet bemutatásával kapcsolatos munkásságát.

A Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) közgyűlésének keretében ismertették a Komjáthy Benedek-sajtódíj kuratóriumának döntését. A díj kapcsán Zán Fábián Sándor püspök elmondta: „Az első magyar bibliafordítóról elnevezett sajtódíjjal minden évben azokat jutalmazza meg a Kárpátaljai Református Egyház, akik a sajtóban és a médiában az egyház életét bemutató, magas szakmai szinten elkészített anyagokkal a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtják… A sajtódíj kuratóriuma 2012-ben Fischer Zsolt újságírót, a Kárpátalja hetilap szerkesztő-riporterét nevezte meg a sajtódíj nyerteseként. Az újságíró riportjaival, tudósításaival népszerűsítette egyházunkat, ezáltal képviselve azt a keresztény értékrendet, amit református egyházunk képvisel itt, Kárpátalján…”

Az előző évi díjazott, Fábiánné Soós Katalin újságíró, rádiószerkesztő-riporter mondott laudációt, kiemelve, hogy Fischer Zsolt „tolla alól precíz, lényegretörő megfogalmazással kerülnek napvilágra a tudósítások, interjúk, kommentárok. Ezekből kiderül, hogy az újságíró számára nem közömbös a kárpátaljai magyarság sorsa, a magyar oktatás helyzete, a nemzetépítés vagy a felzárkóztatás kérdése. S habár a világi sajtó jellegénél fogva nem biztosíthat túl sok lehetőséget az egyházi rendezvények propagálására, a legnagyobb példányszámú kárpátaljai hetilapban viszonylag sok egyházi vonatkozású írást olvashattunk az elmúlt év folyamán, és ezek túlnyomórészt Fischer Zsolt tollából származnak. Személyes megjegyzés csak, hogy írásai sokszor hiánypótló módon azokról az alkalmakról is tudósítanak, ahová a Küldetés munkatársai nem jutottak el, ezért külön köszönet illeti az újságírót…”

Fischer Zsolt munkatársunk a díj átvétele után elmondott köszönő beszédében hangsúlyozta, hogy számára a sajtódíj hatalmas megtiszteltetés. Elmondta továbbá, hogy eddigi munkássága során mindig kiemelten foglalkozott az egyházi élet bemutatásával. Köszönetet mondott a munkáját mindenkor segítő református lelkészeknek, közülük is kiemelve Józan Lajos huszti lelkipásztort, aki teológiai kérdésekben mindig segítséget nyújtott kollégánknak. Fischer Zsolt egy felelevenített személyes történet kapcsán bizonyosodott meg arról: „hogy akárcsak a lelkésznek a szószékről, az újságírónak az újság hasábjain is hirdetnie kell Isten igéjét.”

A Komjáthy Benedek-sajtódíj kuratóriumának döntése értelmében elismerésben részesült a Kárpátalja hetilap munkatársa, Lajos Mihály is. Az elismerő oklevelet és pénzjutalmat átadó Zán Fábián Sándor püspök vele kapcsolatban elmondta, hogy kollégánk az egyházért végzett munkában lelkipásztor édesapja munkáját követi. Helyesen látja és írja meg azokat a történéseket, eseményeket, ahol Isten cselekedett.

Oklevéllel és pénzjutalommal ismerte el a sajtódíj kuratóriuma Hegedűs Csillának, a Kárpáti Igaz Szó beregszászi tudósítójának szakmai munkáját is.

Az ünnepi díjkiosztó végén bejelentésre került, ez év április elsejétől Beregszászban és környékén megkezdi műsorának sugárzását a magyar nyelvű Pulzus Rádió, mely az FM 92.1 hullámsávon lesz fogható a lakosság számára.

Badó Zsolt