La pasta

2013. március 1., 02:00 , 633. szám

A kriminális hírek között szemelgetve: a Csapi Vámhivatal a napokban 69 kiló makarónit foglalt le egy Olaszországból hazafelé tartó, ternopili illetőségű járművezetőtől.

Vámnyilatkozatában kijelentette, hogy csak személyes dolgai vannak, semmi fináncolás alá eső portékát nem fuvaroz.

De, kérdem én, miért nem lehet személyes célokra, azaz fogyasztásra behozni 69 kiló pastát?

Hát tegyük fel, s viseltessünk jóindulattal és megértéssel a ternopili fickó iránt, ahogy én is teszem, hogy népes családja van. Sok gyermekét, a négy nagyszülőt, a több sógort és sógornőt, és a tágabb rokonságot is beszámítva – nos, valamennyien imádják az eredeti olasz csőtésztát. Tehát, s megint csak előítélet nélkül, mindebből kiindulva, ez a kedves kis ternopili rokonság ennek a tésztamennyiségnek (némileg felvizezve, temészetesen) két-három nap alatt a nyakára hág.

S azt sem lehet elvitatni, hogy az Olaszhonban sertepertélő ukrán honfitársaink az ott eltöltött hosszabb-rövidebb (azt mondják, legyen inkább hosszabb) idő alatt megkedvelték ezt az itáliai ételféleséget.

Szóval, betagolódtak a „makarónizabálók” (ahogy más országokban az olaszokat nevezik) közösségébe.

A teherszállító kisbusz sofőrje kétségtelenül elkövetett egy marhaságot: hogy a tésztaféléket a csomagtartó két oldalfalába rejtette… Ily módon tehát rejtegetés és vámszabálysértés alapos gyanúja miatt foglalták le járgányát.

Azt nem értem, miért nem pakolta a pastát tartalmazó csomagokat az anyósülésre?! És miért nem vallotta be?

Holott (bizalmas információ) két-két csomagot már Milánóban felcímzett az állam-, illetve a kormányfőnek. Adakozó, embertársain segítőkész honpolgár.

És vámosaink bizony kegyetlenek voltak, amikor azzal a szerény kéréssel fordult hozzájuk, hogy hozzanak egy nagy fazék forró vizet, ő pedig egy olyan echte bolognai makarónit prezentál nekik (a hozzávaló eredeti fűszerek a kesztyűtartóban, népies nevén a bardacsokban vannak), hogy minden ujjukat (már ahány van), sőt kollégáikét is megnyalják az elfogyasztása után.

Ezért sajnálom.

Mindezek ellenére vitathatatlan igazság az, hogy a csempészet örök.

Akárcsak a csempészmakaróni…

Tárczy Andor