Oklevélátadó ünnepség a főiskolán

2013. március 8., 02:00 , 634. szám

A közelmúltban véget értek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) Felnőttképzési Központja által tavaly ősszel indított tanfolyamok. Az oklevélátadó ünnepségre március 2-án Beregszászban, a főiskola Esztergom termében került sor.

A jelenlévőket Váradi Natália, a KMF Felnőttképzési Központjának vezetője köszöntötte, majd röviden összegezte az elmúlt hónapok munkáját. Mint elmondta, tavaly októberben immár kilencedik alkalommal indítottak képzéseket, melyekre akkor összesen 560-an jelentkeztek. A Felnőttképzési Központ angol, ukrán, német és francia nyelvtanfolyamokat (a felsoroltak mindegyikénél alap-, illetve középfokon sajátíthatták el a nyelvet a jelentkezők), valamint az érettségi, illetve felvételi vizsgákra előkészítő tanfolyamokat szervezett valamennyi tantárgyból. Elhangzott, hogy kiemelt jelentőségű újdonság volt a nem magyar anyanyelvűek számára indított alap- és középfokú magyar nyelvtanfolyam. Ennek meghirdetésével a szervezők – a nyelvtörvényt szem előtt tartva – elsősorban a magyarlakta közigazgatási egységekben dolgozó szláv nyelvű hivatalnokoknak kívántak a magyar nyelv elsajátításához segítséget nyújtani. A magyar nyelv oktatása a főiskola bázisán kívül Ungváron, Munkácson, Nagyszőlősön és Huszton kihelyezett tagozatokban is zajlott. Váradi Natália elmondta, hogy az 560 jelentkezőből összesen 387-en – ebből 279-en magyar nyelvtanfolyamon – végezték el tanulmányaikat, egyben köszönetet mondott a munkában részt vett harminc pedagógusnak is.

Köszöntötte a jelenlévőket Orosz Ildikó, a KMF elnöke is, majd minden érintett átvehette a képzés elvégzését igazoló tanúsítványát.

A tanfolyamok a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósulhattak meg.

F.Zs.