Megnyitotta kapuit a Görögkatolikus Ifjúsági Központ

2013. március 15., 09:00 , 635. szám

Február 8-ai számunkban adtunk hírt a Görögkatolikus Ifjúság Szervezet (GISZ) jótékonysági farsangi báljáról, mely a szervezet irodahelyiségének bérlését hivatott támogatni a belépők és az adományok révén. A sikeres bál után Beregszászban az egykori Aranykalász épületében lévő iroda ünnepélyes megnyitójára március 12-én került sor.

A Görögkatolikus Ifjúsági Központ megnyitóját megtisztelte jelenlétével Luscsák Nílus, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye segédpüspöke, főtisztelendő Béres Péter, az Ungvári Boldog Romzsa Tódor Hittudományi Akadémia rektora, főtisztelendő Demkó Ferenc, az egyházmegye beregszászi esperesi kerületének esperese, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum több tanára és diákja, az egyházközségek papjai, s a GISZ számos tagja is.

A megnyitó az irodát a külvilágtól „elzáró” szalag átvágásával vette kezdetét. A jelképes cselekedet azt hivatott szimbolizálni, hogy a szervezet ezzel is nyit a világ felé. Ezt követően Nílus püspök ima kíséretében megáldotta a helyiséget.

„Az őskeresztény korban az egyház fokozatosan, egyre inkább átszőtte az élet minden területét – mondta el köszöntőjében Demkó Ferenc. – Nem csupán a hitéletben volt jelen, hanem egyre inkább a hétköznapokban, örömben, bánatban… Ezzel az irodával pedig egyházunk már napjainkban is ezt a gyakorlatot követi: nemcsak a templomban, hanem civil területen is jelen van. Itt fognak majd munkálkodni azok a fiatal emberek, akik önkéntes munkájuk által nyitottá teszik majd egyházunkat a világ felé. Bízom abban, hogy a püspök úr áldása az épületre s azon kívülre is hatással lesz... A Jóisten segítsen benneteket abban, hogy érezzétek: nincs határ. Mert minden lehetséges annak, aki hisz. A hit hegyeket mozgat. Adja Isten, hogy mozduljanak azok a hegyek!”

„Egyházunk egy vértanú egyház – mondta el a megnyitón Lődár Jenő atya, a GISZ elnöke. – Van egy hagyatékunk, amire lehet építeni, és remélem, hogy a mai fiatal görögkatolikusok is ezzel a lelkülettel tudnak majd élni, s ha kell, áldozatot vállalni egyházunkért. Kívánom, hogy ilyen vértanú lelkülettel tudjunk majd egyházunkért tevékenykedni!”

Marosi István atya, a GörögKör vezetője beszédében kiemelte: „Ha értetek, értünk tevékenykedünk majd, újra és újra beálltok az Úr szőlőjébe, úgy gondolom, nem lesznek problémák egyházunkban.”

A megnyitó a Himnusz eléneklésével zárult.

A Görögkatolikus Ifjúsági Központ a GISZ, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán működő Görögkatolikus Főiskolai Lelkészség (GörögKör) és az esperesi kerület közös irodájaként működik majd. Célja, hogy a görögkatolikus egyház értékeinek tükrében minél színesebbé, tartalmasabbá tegye a fiatalok mindennapjait, s közben ápolja az egyház történelmét, életét, értékeit. A központ minden hétfőn, kedden és csütörtökön délelőtt 10 és délután 3 óra között szeretettel várja az érdeklődőket. Ezentúl itt tartja majd alkalmait a GISZ és a GörögKör.

Espán Margaréta