Nagyböjti hangverseny Beregszászban

2013. március 15., 09:00 , 635. szám

Március 12-én nagyböjti hangversenyre került sor Beregszászban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a Görögkatolikus Főiskolai Lelkészség (GörögKör) szervezésében, melyen az ungvári és a nyíregyházi papnevelő intézetek kórusai léptek fel.

A kórustalálkozót megtisztelte jelenlétével Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye megyéspüspöke, Majnek Antal, munkácsi római katolikus megyéspüspök, Luscsák Nílus, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye segédpüspöke, dr. Seszták István, a Hajdúdorogi Egyházmegye pasztorális helynöke, Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerületének esperese, Béres Péter, az Ungvári Boldog Romzsa Tódor Teológiai Akadémia rektora, Tóth István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja, dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke, Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke, Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke, az egyházközségek papjai és hívei, a GörögKör tagjai, valamint a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum és a főiskola több tanára és diákja is.

A kórustalálkozót Marosi István, a GörögKör vezetője nyitotta meg köszöntő beszédével:

– Örömteli számunkra, hogy itt adhatunk otthont a két kórus találkozójának. Az est folyamán elhangzott énekek a liturgia részei, tehát szakrális énekek, mégis olyan hatással bírnak, mellyel más környezetben is képesek rámutatni Isten jelenlétére szívünkben, lelkünkben. A mai találkozó, a kórusdarabok előadása nem egyszerűen éneklés, hanem imádság is.

A kórustalálkozó során az Ungvári Boldog Romzsa Tódor Teológiai Akadémia és a Nyíregyházi Papnevelő Intézet „Szent Damján” kamarakórusa lépett fel. A kórusok a bizánci egyház kultúrkincsének részét képező magyar és ószláv nyelvű liturgikus énekeket adtak elő.

Az énekek között Fülöp és Nílus püspök szólt a jelenlévőkhöz. Fülöp atya elmélkedésében arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy bár vannak olyan tényezők, mint például az országhatár, melyek elválasztanak minket, mégis sok dolog van, ami összeköti a magyarországi és a kárpátaljai görögkatolikusokat. Abbéli reményét fejezte ki továbbá, hogy a kórusok Istent dicsőítő énekei, imádsága a jelenlévőket is imádságra ösztökélik majd. Nílus püspök a találkozón elhangzott énekek liturgiában betöltött szerepéről, jelentéséről és jelentőségéről beszélt.

Orosz Ildikó, a főiskola elnöke köszöntőjében emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy a főiskola mindig is igyekezett helyt adni az ifjúsághoz szóló, ifjúságot összefogó rendezvényeknek. Kifejezte továbbá abbéli reményét, hogy a felemelő énekek mindenkit közelebb visznek és segítenek a nagyböjt üzenetének átéléséhez. Végezetül pedig köszönetet mondott Marosi István atyának, amiért összefogta s aktívan vezeti a főiskola görögkatolikus fiataljait.

Az esemény hasznos és fontos részét képezte a nagyböjt sokszor nehéz napjainak, s hozzásegítette a jelenlévőket a húsvétra való méltó felkészüléshez.

Az esemény létrejöttét a Kelet-magyarországi Fiatalokért Alapítvány, a Hierotheosz Egyesület és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

Espán Margaréta