Tilos-e horgászni a bérbe adott tóban?

2013. március 15., 09:00 , 635. szám

„Nemrég bérbe adták a falunk határában még a szovjet időkben kialakított mesterséges tavat. A bérlő mindjárt jelentős beruházásokba kezdett, amit mindenki üdvözölt a településen, hiszen új munkahelyekre számítottunk. Annak viszont már kevésbé tudtunk örülni, hogy a bérlő megtiltotta a tóban a horgászást, a fürdést, de még a jószág itatását is. Érdekelne, hogy mihez van joga egy ilyen bérlőnek, s mihez nem?”

– A vízhasználatot, beleértve a falusi tavakét is, Ukrajna Vízkódexe szabályozza. E jogszabály 46. paragrafusa a vízhasználat két fajtáját különbözteti meg: az általánosat és a speciálisat.

Az általános vízhasználati rend lehetőséget ad arra, hogy a polgárok ingyen és speciális engedélyek nélkül kielégítsék – adott esetben a mesterséges tóval összefüggő – szükségleteiket, amilyenek például a fürdőzés, a csónakázás, a szabadidős és a sporthorgászat, az állatok itatása, az építményeket vagy műszaki eszközöket nem igénylő vízkivétel stb.

Speciális vízhasználatnak minősül az építményeket vagy műszaki eszközöket igénylő vízkivétel, a szennyező anyagok visszabocsátásával járó vízhasználat stb.

A Vízkódex előírja, hogy ha az adott víztározó bérbe lett adva, úgy a vízfelhasználó bérlőnek kötelessége tájékoztatni a lakosságot a vízhasználat feltételeiről, illetve az általános vízhasználat tilalmáról. Amennyiben a vízhasználó vagy a helyileg illetékes önkormányzat nem állapított meg ilyen feltételeket, úgy az általános vízhasználat korlátozás nélkül engedélyezettnek minősül.

Az általános vízhasználat korlátozásáról vagy a helyi önkormányzatnak/adminisztrációnak kell döntenie (párhuzamosan azzal a határozattal, amely az adott víztározó bérbeadásáról rendelkezik), vagy a vízhasználónak (a tó bérlőjének). Ha az általános vízhasználat feltételeit a bérlő állapítja meg, azokat egyeztetnie kell azzal a szervvel, amely a tavat bérbe adta neki.

Ebből következik, hogy nem igaz az az állítás, miszerint csupán azért, mert a falusi tanács bérbe adta a tavat, a helyi lakosoknak mindjárt be kellene tiltani abban a fürdőzést, a horgászatot, a jószágitatást stb. Mindezen tilalmak csak akkor jogszerűek, ha a korlátozásokról az önkormányzat határozatot fogadott el, vagy a bérlő az önkormányzattal egyeztetve vezette be azokat, s erről tájékoztatták a lakosságot. Arról, hogy léteznek-e vízhasználati korlátozások, a polgárokat írásos megkeresésükre az önkormányzat és a bérlő is kötelesek tájékoztatni.

Amennyiben nincsenek korlátozások, de a helyi lakosoknak mégis tiltják például a fürdőzést, a horgászbottal való horgászást vagy a jószágitatást, panasszal lehet élni a helyi önkormányzatnál vagy adminisztrációnál, az állami környezetvédelmi hatóságoknál, a természetvédelmi ügyészségnél és természetesen a bíróságon is, miután előzetesen gondoskodtunk róla, hogy szükség esetén fotókkal, videofelvételekkel, tanúkkal bizonyítani tudjuk a tiltás, korlátozás tényét.

hk