Kétszázan szurkoltunk a magyar csapatért

A sport, ami összehoz

2013. március 29., 02:00 , 637. szám

Március 22-én közel 200 futballrajongó szurkolt együtt a beregszászi F-Koka étteremben a magyar labdarúgó-válogatottnak a Románia ellen zárt kapuk mögött vívott világbajnoki selejtező mérkőzésen.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) azért ítélte zárt kapusra a meccset, mert a tavaly augusztusban zajlott Magyarország–Izrael barátságos mérkőzésen a magyar szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat skandált, s sértő jelképeket mutatott fel. Néhány hűséges focirajongó, egy jó ötlet, s némi támogatás révén számos magyarországi szurkolócsapathoz hasonlóan mi is együtt szurkolhattunk a magyarokért.

Az ötletgazda Mező Miklós református lelkipásztor volt, aki elmondta: „Mindig is szurkoltam a magyar válogatottnak, s az elmúlt évben felvettem a kapcsolatot a Magyar Labdarúgó-szövetséggel (MLSZ). Az októberi Magyarország–Törökország vb-selejtezőre kaptunk tőlük 26 tiszteletjegyet, így a mérkőzést a Puskás Ferenc Stadionban élőben láthattuk. A Magyarország–Románia meccsre is menni szerettünk volna, hisz a történelmi háttér miatt ez nem csak egy egyszerű mérkőzés volt. De a meccset zártkapussá nyilvánították. Innen jött a gondolat, hogy baráti körben közös meccsnézést szervezünk. Említést tettünk erről a beregszászi konzulátuson is, s ők is szívesen betársultak a szervezésbe, így közösen már sokkal nagyobb kaliberű szurkolást tudtunk szervezni. Így alakult át a baráti meccsnézés 200 fős szurkolássá.”

Az est a Himnusz eléneklésével vette kezdetét, majd Tóth István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja köszöntötte a szurkolókat, s kívánt nekik kellemes s örömteli (gólokban gazdag) meccsnézést.

A mérkőzés a jó társaságnak köszönhetően jó hangulatban indult, s kedvünket csak fokozta Vanczák Vilmos 16. percben szerzett fejes gólja. Zúgott a „HAJRÁ, MAGYAROK!” és a „RIA-RIA-HUNGÁRIA!”

A félidő 1-0-s magyar vezetéssel zárult.

A 15 perces szünetben telefonon köszöntöttük Buzánszky Jenőt, az Aranycsapat egykori tagját, valamint Dragóner Attila 28-szoros válogatott magyar labdarúgót, akiktől rövid értékelést hallhattunk a meccsről. Játék is volt: a szerencsések értékes ajándékokat – többek között egy márkás kapuskesztyűt – nyertek.

A második félidőt a magyar vezetésnek köszönhetően bizakodva kezdtük. Bár Király Gábor, a magyar csapat kapusa végig remekül védett, Adrian Mutu büntetőből a 60. percben rúgott góljával egyenlítettek a románok. Nem sokkal később újabb büntető következett, de már magyar színekben. Dzsudzsák Balázs 11-ese a 71. percben talált be a román kapuba. Számos elgondolkodtató bírói döntés s sok nagy helyzet után a háromperces hosszabbítást 2-1-es vezetéssel, bizakodva kezdtük. A hosszabbítás 2. percében viszont Chipciu gólt szerzett, így a mérkőzést 2-2-es döntetlennel zártuk.

Mező Miklós később elmondta: „Örülök, hogy ennyi magyar ember együtt lehetett. Bár a szánk íze kicsit keserű, hisz az utolsó percben csúszott ki a győzelem a kezünkből, mégis nagyon jó alkalom volt ez.”

Bár reményeink és a magyar vezetés egy perccel a meccs vége előtt szertefoszlottak, örülünk a magyar csapat játékának, s továbbra is csak annyit mondhatunk mi, szurkolók, amit akkor is zúgtunk: „SZÉP VOLT, FIÚK!”

-er-