A vérszegénységről

2013. április 5., 02:00 , 638. szám

Négyéves gyermekemnél a napokban vérszegénységet diagnosztizáltak. A betegség kezelésére az orvos kiírt egy készítményt, és azt javasolta, hogy egy hónap elteltével ismételjük meg a vérvételt. Erről a betegségről szeretnék többet megtudni – hívta fel szerkesztőségünket egy anyuka. Kérdését dr. Jakab Lajos badalói családorvoshoz továbbítottuk.

– A vashiány okozta vérszegénység elég elterjedt betegségnek számít, az összlakosság mintegy 10%-át, közöttük is elsősorban a nőket érinti – kezdi a doktor. – Ha a vörösvérsejtek vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről (anémia) beszélünk.

– Mi ez a határ és mi történik ilyenkor a szervezetben?

– A vörösvérsejt (eritrocita) a felszínen lévő fehérje (hemoglobin) segítségével az oxigén szállításáért felelős. Vashiány okozta vérszegénységről akkor beszélünk, ha a hemoglobinszint a nők esetében 120 g/l, a férfiaknál 130 g/l alá csökken. A vas az egyik legfontosabb mikroelemek közé tartozik. Biztosítja a szövetek oxigénszükségletét, fontos alkotóeleme a különböző enzimeknek, részt vesz a káros anyagok inaktiválásában, a DNS-szintézisben.

A vérszegénység általában lassan, lappangva alakul ki, és nem okoz súlyos tüneteket, viszont vannak arra utaló jelek. Ilyen a bőr, illetve a kötőhártya halványsága, sápadtsága, fáradékonyság, fázékonyság, gyengeség, csökkent munkaképesség. Ugyancsak jellemző a lapos, törékeny köröm, hajhullás, száraz, viszkető bőr.

– Milyen betegségek vezethetnek vérszegénységhez?

– Az anémia sohasem önálló betegség, hanem mindig valaminek a tüneteként jelentkezik. Ezért fontos, hogy ilyenkor megkeressük a kiváltó okot.

Vérszegénységet okozhat jelentős mennyiségű vérveszteség, súlyos (daganatos) betegség, felszívódási zavar, hiányos táplálkozás, rendszeres kávézás, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, illetve sportolóknál fokozott terhelés igénybevétele. Az a tapasztalatom, hogy napjainkban igen gyakorinak számít a terhesség alatti vérszegénység is, szinte minden várandós kismamánál tapasztalható kisebb-nagyobb mértékű vérszegénység előfordulása.

– Mit tehetünk a betegség megelőzése, illetve kezelése érdekében?

– A vérszegénység kialakulásának megelőzése érdekében legfontosabb a változatos táplálkozás, ami tartalmazzon minél több friss zöldséget és gyümölcsöt. Lehetőleg minden étkezésben legyen hús, illetve húskészítmény, magas C-vitamin-tartalmú élelmiszer. Nem javasolt nagyobb mennyiségű kávé, tea fogyasztása, dohányzás és túlzott rostbevitel.

A gyógyszeres kezelés legfőbb elemei a vaskészítmények, B12-vitamin és a folsav, amelyek a betegség súlyosságától függően, különböző formában és változatban adagolhatók.

(tamási)