„Munkacia, avagy ismerd meg városod!”

2013. április 12., 03:00 , 639. szám

A fenti címmel szervezett ügyességi-helytörténeti versenyt Munkácson az 1. Sz. Munkácsi Zrínyi Ilona Cserkészcsapat. A szervezők az április 6-án zajlott eseményre 10-től 15 éves korig várták az érdeklődőket, nem is eredménytelenül: a verseny kiindulási helyszínéül „kikiáltott” Munkácsi Szent István Líceumban több mint harmincan gyűltek össze.

Az esemény ötletgazdái közül Ilnicky Gabriellát kérdeztük meg, aki elmondta: „2010-ben Budapest adott otthont a Közép-Európai Jamboree-nak, melyen cserkészcsapatunkat egy hatfős őrssel képviseltük. A számunkra szervezett programok között olyan is akadt, melynek alkalmával Budapest nevezetességeit kellett csapatokban megtalálnunk. Ez a vetélkedő nagyon megtetszett nekünk, úgy gondoltuk, Munkácson is érdemes lenne megszervezni. Nem pusztán egyszerű versenyre gondoltunk, hanem kulturálisan értékes, a magyarságtudatot erősítő eseményre is. Hiszen városunk számos nevezetes épülettel és helyszínnel rendelkezik, azonban ezek történelmi hátterét – az idősebb generáción kívül – a mai fiatalok döntő többsége már sajnos nem ismeri. Így 2011-ben „Munkacia, avagy ismerd meg városod!” címmel életre hívtuk ügyességi-helytörténeti vetélkedőnket, melyet idén, április 6-án immár második alkalommal szerveztünk meg.”

A versenyzők a Munkácsi Szent István Líceum udvarán gyülekeztek, belőlük számos csoport alakult. „Az elején minden csapat kapott egy-egy külön úti célt. A verseny maga hét állomást foglalt magába. Olyan állomáshelyeket kerestünk, melyek neves helyszínekhez, épületekhez kötődnek.”

Minden állomáshelyen két cserkész várta a csapatokat, akik felírták a csoportok érkezésének időpontját, majd egy nyolc-tíz perces történetben foglalták össze a helyszín történelmileg fontos vonatkozásait, illetve kvízkérdéseket is feltettek. A csapatoknak megérte jó válaszokat adni, hiszen mindez erősen befolyásolta a végeredményt. A szervezők – a pontszerzést segítendő – poénos, valamint ügyességi feladatokat is kitaláltak a gyerekeknek. Végezetül a formációk megkapták a következő állomáshely „koordinátáit” is, s folytatódott a verseny.

Miután minden csapat elvégezte „küldetését”, ismét a líceumban gyűltek össze, ahol a pontszámok összegzéséig közös játékkal töltötték el az időt.

A rangsorban legjobbnak bizonyult három csoport értékes ajándékokban és oklevélben részesült, de senki sem távozott üres kézzel.

„A Munkaciát a jövőben is meg kívánjuk szervezni, hiszen Zrínyi Ilona városában még bőven van felfedezni való helyszín” – mondta el végezetül lapunknak Ilnicky Gabriella.

F.Zs.