Szavalóverseny Szolyván

Ma nem tanulni jöttünk, ma szívünk ünnepel…

2013. április 12., 03:00 , 639. szám

Ünneplőbe öltözött, vidám, mosolygó, izgatott gyerekek zsibongása fogadta a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség képviselőit április 6-án a Szolyvai 10. Sz. Oktatói-Nevelői Intézményben a magyar szó, a magyar vers ünnepén. Mintha megelevenedtek volna a címben idézett Donászy Magda-vers sorai, a gyerekarcokon ott ragyogott az ünnep izgalma.

Évről évre jelentkeznek a magyar gyökerekkel rendelkező gyerekek a KMPSZ által szervezett szavalóversenyre. Részt vettek a megmérettetésben az intézményes magyar nyelvű oktatásban részt vevők, valamint a vasárnapi iskolások is. Szép hagyomány Szolyván, hogy a szülők is jelen vannak a vers ünnepén.

A tavasz bővelkedik a gyermekek világához közel álló ünnepekben. Ebben az évszakban méltatjuk az anyák napját, a madarak és fák napját, a magyar költészet napját. A szavaló gyerekek versválasztása általában igazodott az ünnepekhez. A versek többsége a természet szépségéről, az édesanyákról, a szülőföld szeretetéről szólt. Örömmel tapasztaltuk, hogy nem egy gyerek kárpátaljai magyar költő versét választotta.

A bíráló bizottság osztályonként választotta ki a legjobb szavalókat. A legmagasabb pontszámot Barkaszi Béla, Canykó Olga, Avdejeva Krisztina, Miskó Sándor, Hanykovics Glória, Lenyiv Valentin, Fizer József, Uszatenkó Júlia érte el.

Valamennyi gyerek emléklappal és ajándékcsomaggal tért haza.

pm