Milyen ítélet született a vereckei gyújtogató ügyében?

Olvasónk kérdezte

2013. április 19., 02:00 , 640. szám
A megrongált vereckei emlékmű oltárköve annó

„Tavaly nyomon követtem a vereckei emlékmű megrongálása miatt indult per fejleményeit lapjukban. Így értesültem arról is, amikor a Kárpátaljai Megyei Fellebbviteli Bíróság büntetőügyi kollégiuma elrendelte az ügy újratárgyalását, vagyis megsemmisítette az elkövetők egyikét bűnösnek kimondó ítéletet. Kérem, írják meg, véget ért-e már a per, s milyen ítélet született az ügyben?”

Olvasónk jól emlékszik, a Kárpátaljai Megyei Fellebbviteli Bíróság büntetőügyi kollégiuma valóban elrendelte tavaly a volóci bíróság ítéletének a vádlottak egyikére, Ruszlan Polivkóra vonatkozó részének megsemmisítését, s az ügy újratárgyalását, méghozzá ugyanazon a bíróságon, ahol a korábbi ítélet született, de más összetételű bírói testület előtt. Örömmel számolhatunk be arról, hogy a megismételt tárgyalás azóta véget ért, s a bíróság ismét bűnösnek mondta ki az érintett ukrán nacionalista politikust.

Mint emlékezetes, a volóci járási taláros testület még 2011 októberében bizonyítottnak látta, hogy az ügy három vádlottja – Oleg Kucin, Ruszlan Polivko és Tomas Lelekacs, a Szvoboda kárpátaljai megyei szervezetének vezetői – az év február 19-én hajnalban előre megfontolt szándékkal, az előzetesen beszerzett üzemanyag és gumiabroncsok meggyújtásával megrongálták a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tulajdonát képező emlékművet a Vereckei-hágón. Ezért a bíróság a Büntetőtörvénykönyv 296. paragrafusának második része alapján Ruszlan Polivkót három év szabadságvesztésre ítélte csoportosan elkövetett garázdaságért, az ítélet végrehajtását egy év hat hónapra felfüggesztve. Két társát az amnesztiatörvény 6. paragrafusa alapján a bíróság kiskorú gyermekeikre való tekintettel felmentette a büntetőjogi felelősségre vonás alól.

Az ügyben hozott második bírósági határozat gyakorlatilag megismételte az előzőt, amennyiben szintén három év szabadságvesztést szabott ki Polivkóra, annyiban azonban még szigorodott is, hogy egy év hat hónap helyett két évre függesztette fel az ítélet végrehajtását.

A fentiekből következik, hogy az ügyben érintett másik két vádlottat a megismételt eljárás nem érintette, így bár bűnösségüket a bíróság elismerte, büntetést nem szabott ki rájuk.

Sajnos, ugyancsak változatlan maradt a bíróság véleménye a tekintetben, hogy ezúttal is elutasította a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek az ügyhöz kapcsolódó polgári peres keresetét, melyben a vádlottak által okozott kár megtérítését követelte.

zzz