Mire figyeljünk elbocsátáskor?

2013. április 19., 02:00 , 640. szám

„Azt hallottam, hogy a vállalatunk hamarosan végleg bezár, s azt is rebesgetik, hogy túl sok jóra nem számíthatunk a tulajdonosoktól. Mire kell odafigyelni az elbocsátás során, nehogy becsapjanak, megrövidítsenek, amikor amúgy is nehéz az élet?”

– Gyakori, hogy a megszűnő vállalatok azt ajánlják dolgozóiknak, hogy közös megegyezéssel – avagy ukránul: „за згодою сторін” – szüntessék meg a munkaviszonyt. Azonban nem tanácsos beleegyezni ebbe a megoldásba, mivel az számos hátrányos következménnyel jár a munkavállaló számára.

Tudni kell, hogy a munkanélküli segély folyósításának teljes időtartama Az általánosan kötelező állami társadalombiztosításról munkanélküliség esetére törvény 22. paragrafusának 4. pontja értelmében alapesetben két év alatt legfeljebb 360 naptári nap lehet, s legfeljebb 720 naptári nap azok számára, akiket legfeljebb két év választ el a nyugdíjkorhatár elérésétől. De azok esetében, akiket közös megegyezéssel bocsátottak el utolsó munkahelyükről, a segélyezés időtartama 90 nappal lerövidül, s értelemszerűen nem haladhatja meg a 270 vagy 630 napot két éven belül.

Ezért ilyen esetekben célszerű a Munkatörvénykönyv 40. paragrafusának első pontja alapján „elbocsátódni”, ami azt jelenti, hogy az elbocsátás indoka az adott vállalat, intézmény, szervezet felszámolása. Ebben az esetben a munkanélküli segély folyósításának maximális időtartama nem korlátozódik, azaz a maximális 360, vagy 720 napra jár két éven belül.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a Munkatörvénykönyv értelmében a vállalat felszámolása miatt elbocsátottak bizonyos kategóriáinak kötelező másik munkalehetőséget biztosítani. Éspedig:

– terhes vagy 3 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő nők (a korhatár 6 évig tolódik ki, ha orvosi vélemény alapján a gyermek otthoni gondozást igényel);

– 14 évesnél fiatalabb vagy rokkant gyermeküket egyedül nevelő anyák;

– az anya nélkül nevelkedő gyermek szülei és gyámjai;

– a csernobili baleset 1., 2., és 3. kategóriás rokkantjai.

Elbocsátáskor legyen rá gondja, hogy feltétlenül megkapja a munkakönyvét, s figyeljen oda, hogy azt helyesen töltsék ki. Ezenkívül meg kell kapnia az elbocsátásra vonatkozó rendelet másolatát és meg kell történnie a végelszámolásnak is.

Ilyenkor a vállalatnak ki kell fizetnie önnek:

– az elbocsátás hónapjában az elbocsátás pillanatáig ledolgozott napokért járó teljes bért;

– az éves szabadság fel nem használt napjaiért járó pénzbeli kompenzációt;

– a végkielégítést, amelynek összege nem lehet kevesebb egy havi átlagbérnél.

Egyébként a munkaviszony közös megegyezés alapján történő megszüntetése esetén végkielégítés sem jár a munkavállalónak.

hk