Sok helyen még a víz az úr

2013. április 19., 02:00 , 640. szám

Az elmúlt időszakban zajlott olvadás, valamint a rákövetkező intenzív esőzés egyáltalán nem volt hasznára a kárpátaljai földművelésnek: számos helyen még mindig víz alatt állnak a szántóföldek. Csak reménykedni lehet abban, hogy hamarosan talán megkezdődhetnek a mezőgazdasági munkálatok.

Popovics Sándor, a Beregszászi Járási Mezőgazdasági Osztály vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy egy korábbi felmérés szerint a Beregvidék mezőgazdasági vállalatainál 275 hektár őszi kalászossal bevetett, valamint 430 hektár, vetést nem tartalmzó szántóföld került víz alá. A víz sújtotta területek nagysága természetesen jóval nagyobb, ám mindent átfogó, komolyabb vizsgálatra csupán most, a víz apadásával nyílik majd lehetőség. „Most állítjuk össze a felméréssel megbízott csoportot” – tájékoztat a szakember, aki – meg nem erősített információkra támaszkodva – megyei szinten 2500–3000 hektárra becsüli a vízzel elöntött területek nagyságát.

Az osztályvezető tájékoztatásában elmondta még, hogy múlt pénteken magas rangú kormányküldöttség járt Kárpátalján. Helikopterrel tartott szemléjükön megállapították, hogy bár megyénkben a vízállás terén némi apadás könyvelhető el, ám a hegyekben meglévő, tetemes mennyiségű hó – egy hirtelen olvadás esetén – még tartogathat kellemetlen meglepetéseket.

F.Zs.