Magyar egyetemet alapíthatnak Szabadkán?

2013. április 26., 02:00 , 641. szám

A Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási stratégiájának köszönhetően sokkal többen szeretnének egyetemre menni a vajdasági fiatalok közül – mondta a szabadkai tudóstalálkozón Korhecz Tamás. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke hozzátette: az utolsó pályázati körben 607 olyan egyetemista jelentkezett ösztöndíjra, akik a Vajdaságban tanulnának tovább.

Ennek szellemében épül egy új kollégium is Újvidéken, a szakkollégium jellegű intézmény döntően magyar fiataloknak nyújt majd szállást. Mintegy 400 egyetemistának biztosít majd helyet rendkívül kedvező költségtérítés mellett – jelentette ki Korhecz Tamás.

Cél volt az is, hogy bővítsék a vajdasági magyar felsőoktatási rendszert – hangzott el a Határok nélkül című műsorban. A jelenlegi keretek nagyon kevés eredményes változást hoztak, ez a tehetetlenség erősítette fel azokat az elképzeléseket, amelyek egy szabadkai egyetem létrehozására vonatkoztak – mutatott rá a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Arra számítanak, hogy egy új egyetem megalapításával még többen tanulnak majd a Vajdaságban, hiszen a fiatalok 70 százaléka azért megy Magyarországra, mert itt nem tudja magyar nyelven hallgatni az előadásokat.

Az a tervezet, amely gazdasági, jogi és szociális szempontból tárgyalja az egyetemalapítás lehetőségét, év végéig készül el. Ősszel új tudóstalálkozót is terveznek, amelynek egyetlen témája immár a szabadkai egyetem megalapítása lesz.

(Kossuth Rádió, Határok nélkül/hirado.hu/Kárpátalja)