Miért nem fizetnek a „háború gyermekeinek”?

2013. április 26., 02:00 , 641. szám

„Miért nem hajtja végre a bírósági ítéletet a nyugdíjosztály a háború gyermekeivel kapcsolatban már második éve?”

– A kedves olvasó levelének szűkszavúsága miatt, ami sajnos nem teszi lehetővé, hogy konkrét választ adjak kérdésére, de mert hasonló ügyben többen is panaszkodtak az utóbbi időben, igyekszem nagy vonalakban, általánosságban felvázolni a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A hatályos jogszabályok, így az Adminisztratív Igazságszolgáltatási Törvénykönyv 183-2. paragrafusa 1. részének 2. pontja úgy rendelkezik, hogy a háború gyermekei nyugdíj-kiegészítésének kifizetésével kapcsolatos ügyeket a bíróságoknak úgynevezett rövidített eljárásban kell tárgyalniuk. Az így született bírósági ítéletek azonnal végrehajtandók, függetlenül attól, hogy megfellebbezik-e azokat vagy sem.

Vagyis amennyiben a nyugdíjas megkapta a bíróságon a háború gyermekeként őt megillető nyugdíj-kiegészítés kifizetésére vonatkozó határozatot, s abban fel van tüntetve, hogy a határozat rövidített eljárásban született, a polgárnak ugyanettől a bíróságtól meg kell kapnia az úgynevezett végrehajtó levelet is. Ehhez kérvényt kell írni a bíróságnak címezve a végrehajtó levél kiadását kérve.

Ha megkapta a végrehajtó levelet, A végrehajtási eljárásról szóló törvény 20. paragrafusa értelmében önnek kérvényt kell írnia az Állami Végrehajtó Szolgálatnak az adós tartózkodási helye szerint illetékes részlegéhez, kérve a bírósági határozat végrehajtását, mellékelve a kérvényhez a bíróság által kiadott végrehajtó levél eredetijét. Ezt a kérvényt tanácsos két példányban megírni, melyek közül az egyiket benyújtja a címzettnek, a másikat pedig megtartja magának, miután előzőleg aláíratta azt a kérvényt átvevő hivatalnokkal. Így később bizonyítani tudja, hogy ön valóban benyújtotta a kérvényt és a dokumentumot. Például ha önnek a Nyugdíjalap járási főosztálya tartozik, az Állami Végrehajtó Szolgálat ugyanazon járásban illetékes osztályához kell fordulnia. Ugyanakkor a végrehajtó levelet önnek nem kell elvinnie a Nyugdíjalaphoz, hiszen a bírósági határozat végrehajtását az Állami Végrehajtó Szolgálat biztosítja, nekik kell eljárniuk a nyugdíjasok ügyében, s nem a nyugdíjasoknak kell könyörögniük az őket megillető pénz kifizetéséért a hivatalnál.

Az ön kérvényének és a mellékelt végrehajtó levélnek az Állami Végrehajtó Szolgálathoz történt benyújtásától számított három munkanapon belül az állami végrehajtónak határozatot kell hoznia a végrehajtási eljárás megindításáról, melynek másolatát megküldi a kérvényező nyugdíjasnak, azaz önnek, és az adósnak, vagyis a Nyugdíjalap illetékes főosztályának is.

Amennyiben ön nem kapta meg a végrehajtótól a végrehajtási eljárás megindítására vonatkozó határozatot, úgy másfél-két héttel később célszerű az Állami Végrehajtási Szolgálat azon osztályához fordulni, ahová a kérvényét benyújtotta, s kérni, hogy adják ki önnek a végrehajtási eljárás megindítására vonatkozó határozat másolatát.

A végrehajtási eljárásról szóló törvény 30. paragrafusának értelmében az állami végrehajtó köteles a végrehajtási eljárás megindítására vonatkozó határozat megszületésétől számított hat hónapon belül foganatosítani a végrehajtásra vonatkozó intézkedéseket.

Tudnia kell, hogy a nyugdíjasnak, aki a végrehajtást kérte, A végrehajtási eljárásról törvény 12. paragrafusa értelmében jogában áll megismerkedni a végrehajtásra vonatkozó dokumentumokkal, jegyzeteket, másolatot készíteni azokról, illetve panasszal is élhet az állami végrehajtó tevékenysége vagy tétlensége ellen a saját ügyében. Azaz jogában áll áttekinteni a végrehajtási eljárás anyagait, ha kérvényt ír erre vonatkozólag az állami végrehajtónak címezve. S ha ezáltal kiderül, hogy a végrehajtó semmit sem tett az ön ügyében, vagy véleménye szerint nem tett eleget, jogában áll panaszt emelni a tisztviselő eljárásával szemben annak feletteseinél vagy a bíróságon.

hk