Mezőváriak a császárvárosban

2013. május 3., 02:00 , 642. szám

Korunkban, az internet világában szinte már nincs is olyan hely bolygónkon, melyet a számítógép képernyőjén keresztül ne tudnánk megtekinteni. Lehet azonban bármilyen fejlett a csúcstechnológia, elmondhatjuk, hogy egy-egy igazi kirándulás ezen helyek valamelyikére: pótolhatatlan. Ennek szellemében dolgozik a KMKSZ Mezővári Alapszervezete is, mely bizonyos időközönként kirándulásokat szervez a tagság számára. Nem is akármilyen helyekre: legutóbb pl. Ausztria főváro­sába, Bécsbe látogattak el.

„Fontos, hogy a tagság művelődjön, összekovácsolódjon, kikapcsolódjon, s erre véleményem szerint a kirándulások jó megoldást kínálnak – mondja Berki Károly, a KMKSZ Mezővári Alapszervezetének elnöke. – Ezt felismerve az alapszervezet elnökségével bizonyos időközönként igyekszünk élményeket is kínáló utazásokat szervezni. Korábban többek között szerveztünk már utazást Pozsonyba, a történelmi nevezetességeiről ismert Sárospatakra, valamint a Tokaji borvidék egyik leglátogatottabb településére, Mádra is, ám az utóbbi három évben azon munkálkodtunk, hogy a tagság Budapesten keresztül Bécsbe kiránduljon.”

Az utóbbi években gyümölcsöző kapcsolatot alakítottak ki a Misszió Tours nevű anyaországi utazási irodával: a kirándulások szervezését, a szállást és az utaztatást ez a cég intézi a mezőváriaknak. „Elégedettek vagyunk a Misszió Tourssal, melynek vezetője, Budai László valóban a cég Kazinczytól kölcsönzött mottójának szellemében dolgozik: „Jót s jól.” S ezt mi is tapasztaljuk: a díjszabásaik valóban előnyösek, mégpedig olyannyira, hogy a hozzánk hasonló kispénzűek is megengedhetnek maguknak egy-egy ilyen utat.”

A bécsi kirándulásokat az alapszervezet általában az adventhez igazítja: a tagság minden alkalommal készül is erre, így hamar összeáll az utazók listája. „Az első két bécsi alkalommal még viszonylag kevesen – egy-egy mikrobusznyi utassal – utaztunk el a császárvárosba – folytatja Berki Károly –, ám a legutóbbi út minden korábbi csúcsot megdöntött. Számunkra is meglepetés volt, amikor az első, majd a második mikrobusz után még egy harmadikat is kellett rendelni.”

A kirándulások első célállomása minden alkalommal a magyar főváros, Budapest. „Az utat mindig úgy szervezzük, hogy Bécs előtt még egy éjszakát Budapesten töltsünk. Adventről lévén szó, mindig nagyon szép a kivilágított főváros: élmény sétálni ilyenkor a budapesti utcákon. A legutóbbi budapesti alkalom annyiban is különbözött az előzőektől, hogy aznap délután ellátogattunk a Parlamentbe. Az országgyűlés titkársága fogadott itt bennünket, akik végigvezettek bennünket a mind építészeti, mind történelmi szempontból egyaránt híres épületben. A tervek szerint fogadott volna bennünket Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke is, ám őt az utolsó pillanatban hivatali kötelezettsége elszólította. Ennek ellenére figyelmességére jellemző, hogy a fogadóbizottságon keresztül közösségünk Magyarország Alaptörvényének egy, az Országgyűlés elnökének aláírásával ellátott példányát kapta meg ajándékként.

Az éjszakát egy Pest melletti szállodában töltöttük, ahol finom vacsorával vártak bennünket.

Reggel indultunk tovább Bécsbe, ahol közösségünk az itt töltött nap során meglátogatta az egykori császári palotának a Heldenplatzon álló épületegyüttesét, a Hofburgot, majd a barokk stílusú egykori császári rezidenciát, a schönbrunni kastélyt is. Sétáltunk a bécsi korzón, a Stephansdómban pedig misén vettünk részt. Nagyszerű, maradandó élményekben részesültek a mezővári KMKSZ-tagok: még azok is, akik már nem első alkalommal voltak a császárvárosban. A jövőben ismét igyekszünk ezt a bécsi utat megszervezni. Örülünk annak, hogy sikerült olyan, hagyománynak is nevezhető alkalmat teremteni, mellyel alapszervezetünkben eddig mindenki csak elégedett volt” – zárta szavait Berki Károly.

F.Zs.