A Székely Nemzeti Tanács Victor Ponta párbeszédkészségét hiányolja

2013. május 3., 02:00 , 642. szám

A székelyföldi autonómiáról folytatott párbeszéd iránti hajlandóságot hiányolta Victor Ponta román miniszterelnöknek múlt szerdán Strasbourgban, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében elhangzott beszédével kapcsolatban Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

A székelyföldi politikus az MTI-nek úgy nyilatkozott, sajnálkozva állapította meg, hogy a román kormányfő elkötelezettnek nevezte magát az európai értékek mellett, a székelyföldi autonómia híveit viszont szélsőségeseknek nevezte.

Izsák Balázs arra is kitért, hogy a székelység majdnem 100 százaléka elkötelezett az autonómia mellett, és az annak az RMDSZ-nek a programjában is szerepel, amelyet Ponta beszédében partnerként említett.

„Székelyföld autonómiájával kapcsolatban a minimum a párbeszédkészség lett volna” – fogalmazott az SZNT elnöke, aki arra is rámutatott, hogy a székelyföldi autonómia kérdésében nincs ellentét az SZNT és az RMDSZ között.

Izsák Balázs arról is említést tett, hogy az autonómia azt is szolgálná, hogy a magyarság jogainak kérdése ne legyen többé a pártok közötti vita része.

„Meg kell szűnnie annak az áldatlan állapotnak, hogy a román pártok közötti politikai versenyben a ’magyar kártya’ tényező legyen, az autonómia pedig pontosan ezt szolgálná” – hangsúlyozta a székelyföldi politikus.

(MTI/Kárpátalja)