Veszprémi álom maradt a Final Four

Kézilabda

2013. május 3., 02:00 , 642. szám

Nem jutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe a Veszprém férfi kézilabda-csapata, mert a címvédő Kiel ellen az idegenben elszenvedett egygólos vereséget követően hazai pályán is kikapott 29-28-ra.

Már a kiváló BL-csoportszereplés, majd az egy héttel ezelőtt bemutatott fantasztikus kieli játék után történelmi pillanatról és óriási lehetőségről beszélt a hazai kézilabda-szerető közönség, az MKB Veszprém együttese ugyanis csodálatos szezont produkálva kézzelfogható közelségbe hozta a Final Four lehetőségét.

A magyar bajnok a szombati összecsapásig tizenhárom kupamérkőzést vívott a szezonban, ezek közül mindössze kettőt veszített el, és bár a múlt vasárnapi, egygólos vereség biztatónak tűnt a visszavágó előtt, Nagy László, a magyarok egyik legjobbja figyelmeztetett arra, hogy a németeket nem lehet lebecsülni egy pillanatra sem.

„Kicsit veszélyesnek érzem az egygólos hátrányunkat” – nyilatkozta a mérkőzés előtt a klub hivatalos honlapján. – A kinti 32-31 sokakban azt a képzetet keltheti, hogy idehaza a mi kezünkben lesz a csata irányítása: az egygólos különbséget gyorsan eltűntetjük, aztán gálaelőadássá változtatjuk a hatvan percet. Ellenfelünk bárhol lép pályára – ha kihozza magából a legtöbbet –, bárkit képes két vállra fektetni.”

Nagy tökéletesen látta a helyzetet, ez a meccsen, sajnos, bebizonyosodott.

Mintha a lelátón uralkodó elképesztő hangulat meghatotta volna a Kielt, mert nagyon visszafogottan kezdte a mérkőzést. Fazekas bravúrjai megadták a kellő alapot, hat perc után 5-1-re vezettek a hazaiak, és bár egy kis megtorpanás után 5-5 lett az eredmény, Ugalde két gyors góljával és Sulic találatával 8-5-re alakult az eredmény.

A félidőt végig a hazaiak irányították, de igazán nem tudták kihasználni a két kapus közötti különbséget. Fazekas óriási védéseket mutatott be, Omeyer viszont alig-alig találkozott a labdával, ehhez képest az első harminc perc utáni 14-12-es eredmény kevésnek tűnt.

De amíg az előny nálunk, nem lehet baj, gondolhatták a szurkolók, és még a 44. percben is élvezettel nézték a mérkőzést, hiszen Császár büntetőjével 22-20-ra a magyar csapat vezetett.

Akkor azonban Ahlm szépített, majd a szokásos emberhátrányos figurát – a kapus helyére mezőnyjátékos érkezett – elrontotta a Veszprém, Narcisse üres kapus góllal egyenlített (22-22), és ez teljesen megváltoztatta a meccs képét.

A hazaiak mintha megrettentek volna a lehetőségtől, Vujin és Jicha a legjobbkor villant meg, és az utolsó tíz percre már kétgólos hátrányról fordult a Veszprém. Félő volt, hogy egy olyan rutinos, világklasszisokból álló csapat, mint a Kiel ezt már nem rontja el: a németek lassították is a játékot, ha kellett gólt lőttek, ha kellett, sérülést imitáltak, és bár a bírók ítéleteivel folyamatosan vitáztak a veszprémiek, nem(csak) a két dán játékvezetőn múlt a továbbjutás.

A magyar csapat egy héttel korábban hatgólos előnyt adott le a hajrában, ezúttal a már említett kapusok közötti különbséget sem tudta igazán kihasználni, így a Kiel végül Veszprémben is nyert 29-28-ra, és kettős győzelemmel bejutott a június 1-2-i kölni Final Fourba.

Eredmény, férfi BL, negyeddöntő, visszavágó: MKB Veszprém–THW Kiel (német) 28-29 (14-12), továbbjutott: a Kiel, kettős győzelemmel, 61-59-es összesítéssel.

(Kárpátalja/origo.hu/Kárpátalja)