Anyák napi ünnepség és táncház Nagymuzsalyban

2013. május 10., 02:00 , 643. szám

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik: Magyarországon és a körülötte lévő magyar nyelvterületeken május első vasárnapján. A hagyomány szellemében ezen a május 5-ei napon szűkebb pátriánkban is mindenütt felköszöntötték az édesanyákat: számos közösségben – így például Nagymuzsalyban, a KMKSZ-alapszervezet szervezésében – ünnepi műsor keretében történt mindez.

A gyümölcstermesztéséről és szőlészetéről híres település lakosai ezen a délutánon a középiskola klubjában gyülekeztek, mely zsúfolásig megtelt ez alkalomból. A jelenlévőket – köztük kiemelten az édesanyákat – a szervezők nevében Jakab Erika tanárnő, a KMKSZ Nagymuzsalyi Alapszervezetének elnöke köszöntötte. Ünnepi műsorral készültek a mai alkalomra a középiskola magyar folklórcsoportjának fiataljai is – mondta –, melybe belefoglalták az édesanyjuk iránt érzett szeretetet és hálát, és hogy eléggé színvonalas legyen a műsor, sokszor szabadidejüket áldozták fel a próbákra. Majd az elnök asszony az alapszervezet nevében köszönetet mondott az anyaországi Rákóczi Szövetségnek a rendezvényhez nyújtott támogatásért.

A programokban a gyerekek elsőként verses köszöntővel méltatták az édesanyákat és virágcsokorral kedveskedtek számukra, majd változatos kulturális programmal lepték meg őket. Egy közelmúltban „felfedezett” fiatal tehetség, Lakatos Gábor népdalcsokrot adott elő, Jakab Dániel gitár-, míg Horváth István harmonikajátékkal köszöntötte az édesanyákat. Homoki Csilla pedig elénekelte Koncz Zsuzsa Mama, kérlek c. dalát. Majd táncos produkciók következtek. Az idősebbek részéről Varga Géza, Nagymuzsaly legidősebb lakosa mondott verseket e jeles alkalomból. A gyerekek végezetül Oscar Wilde A boldog herceg c. mesejátékát vitték színpadra, mely arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogyan lehetünk boldogok az életben.

Egy rövid vendéglátást követően az étkezdében népzenével és táncházzal folytatódott a program. Az eseményre a KMKSZ megyei szervezetének köszönhetően a tiszapéterfalvai Kokas Banda érkezett, melynek vezetője, a harmonikán játszó Kokas Károly röviden bemutatta a formáció tagjait: Szi­lágyi Csabát (prímás), Szi­lágyi Gergőt (tercprímás), Király Andrást (brácsa), Lakatos Dávidot (nagybőgő), valamint ifj. Kokas Károlyt (tánc) és Kokas Krisztinát (tánc). A banda a jó hangulatot megteremtendő, változatos talpalávalót húzott: a szatmári, dunántúli, viski és kalotaszegi zenék, illetve táncok szinte azonnal megteremtették az alapot a táncházhoz, melynek alkalmával dunántúli ugróst, sárközi lassút és frisst, szilágysági párost, kárpátaljai csárdásokat, valamint szatmári táncot tanulhatott a közönség. Ifj. Kokas Károly és Kokas Krisztina szíves szóval invitálta táncba a jelenlévőket, így hamarosan szinte mindenki a táncparketten volt, és ropták, ameddig csak bírták erővel.

F.Zs.