BL: Görbiczéknek háromgólos előnyt kell megtartani

Kézilabda

2013. május 10., 02:00 , 643. szám

24-21-es győzelmet aratott a Győr női kézilabda-csapata Larvikban a Bajnokok Ligája-döntő első összecsapásán.

A magyar bajnok idei kiváló szereplését egyetlen vereség árnyékolta be, a Valcea elleni elődöntő hazai mérkőzése, de a norvégok is tisztában voltak azzal, hogy egyrészt nem ők a favoritok, másrészt idegenben mindig jobb teljesítményre képesek. Egy BL-döntőben azonban erre építeni nagy merészség lenne, így alaposan bekezdtek a hazaiak, és a kiválóan védő 37 éves Leganger vezérletével 5-3-ra, majd 6-4-re is vezettek már. Ekkor a magyar csapat tempót váltott, a keményebbé váló védekezésből adódó lerohanás négy Radicevic-gólt is eredményezett, nem véletlenül kértek időt a hazaiak 7-9-es állásnál.

A hatosfalas védekezés jól működött, Leganger is régi magyar mumusként védett, de a támadójáték döcögött a hazaiaknál. Az ominózus öt percben ráadásul pályán volt a hat térdműtétje után ismét játékra jelentkező Nora Mörk, aki két eladott labdát és egy rossz lövést jegyzett, nem véletlen, hogy Ole Gustav Gjekstad le is kapta a pályáról.

Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, a 13-12-es Larvik-előny ráadásul szünet után tovább nőtt, a 36. percben már Ambros Martínnak kellett kupaktanácsot tartania, mert a norvégok 17-13-ra elhúztak. Az egyperces megbeszélés jót tett, a védekezés feszesebbé és keményebbé vált, amely mögött már Lundénak is jóval könnyebb dolga volt, így a Győr egy 6-0-s sorozattal a 44. percre megfordította az állást (17-19).

És innen már nem volt visszaút, a hazaiak nem bírták el, hogy Hammerseng gólt sem szerezve betlizett, Edin kevés lehetőséget kapott, de azzal sem élt, az öt gólig jutó beállós, Blanco és a fantasztikusan védő Leganger a végére elfáradt, így a Győr a jelentősen feljavuló Lundéval és Görbiczcel végül háromgólos, 24-21-es sikerrel fejezte be az idegenbeli mérkőzést.

Az ETO ettől még nem érezheti magát páholyban – hiszen a 2009-es BL-döntőt az idegenbeli kétgólos siker után elbukta Veszprémben –, de óriási lépést tett a végső győzelem felé. A visszavágót szombaton rendezik Veszprémben.

Eredmény, női BL, döntő, 1. mérkőzés: Larvik (norvég)–Győri Audi ETO KC 21-24 (13-12).

(Kárpátalja/origo.hu)