Együtt köszöntötték a tavaszt

Nemzetközi majális Császlócon

2013. május 10., 02:00 , 643. szám
Lengyelországból érkeztek a hyznei táncosok

A sok-sok szórakoztató rendezvényéről ismert Ungvár melletti Császlóc községben idén úgy határoztak, hogy a szokásos falunapok helyett nemzetközi majálist szerveznek: Köszöntsük együtt a tavaszt Császlócon! címmel. A rendezvényre a község hat testvértelepüléséről, a magyarországi Szarvasról, Gyöngyösről, Ajakról, Sajópálfaláról, a lengyelországi Hyznéből, valamint a Vereckei-hágó melletti Verbjázsról (Verebesről) érkeztek vendégek, illetve sokan jöttek a környező településekről is.

A pénteki megérkezést és a faluban történő elszállásolást követően május 4-én, szombaton a Vereckei-hágóra tettek közös kirándulást vendégek és vendéglátók, ott a majálisozókat Császlóc és a magyarországi Ajak közös testvértelepülésének, Verbjázsnak a polgármestere, Ivan Pivkacs, valamint a helyi tanács képviselőtestülete látta vendégül, ráadásul fenn a hágón, a honfoglalási emlékmű mellett, ami sok vendég számára feledhetetlen élmény volt. A helyszínen találkoztak és elbeszélgettek a Kárpátalján hivatalos látogatáson lévő Bába Iván külügyi államtitkárral és az őt elkísérő Bacskai József ungvári és Tóth István beregszászi magyar főkonzullal.

A nagyszerű hangulatú, a lengyel, magyar és ukrán közösségek barátságát erősítő eseményt másnap ugyancsak hasonló szellemben követte a császlóci majális, ahol megjelent többek között Nott Miklós ungvári magyar konzul, Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke és sokan mások.

Az ünnepélyes megnyitón Roják Mária, Császlóc polgármestere, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnöke elmondta: „Nagy öröm, hogy ez a kis település ennyi embert, ennyi csoportot tud már fogadni. Ez a kollektívánk érdeme, a Császlóci Csicsergő Csajoké, és az egész falué, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy mindenki jól érezze magát itt.”

Majd Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Fekete Zoltán, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajópálfala polgármestere beszédében elmondta, a két testvérközség önkormányzata nagyon jó viszonyban van egymással, igaz, még csak egyéves múltra tekint vissza a két település kapcsolata. A cél viszont az, hogy Császlóc és Sajópálfala lakói tekintsék egymást barátnak.

Köszöntötte az ünneplőket a Szarvas város küldöttségét vezető Závoda Ferenc, a Békés Megyei Közgyűlés képviselője, Rozinka Mihály, az ajaki Tamási Áron Általános Iskola igazgatója, a települési önkormányzat képviselője, Ivan Pivkacs, Verbjázs polgármestere, Antoni Ossolinski, a lengyelországi Hyznéből érkezett küldöttség vezetője, valamint Farkas János, a Gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkörmányzat küldöttségének nevében.

Később a Császlóci Kultúrház melletti területen igazi majálisi forgatag alakult ki, a gyerekek csúszdáztak, trambulinon ugráltak, körhintáztak, a kultúrházban pedig a helyi asszonyok étellel és itallal várták a vendégeket.

A szabadtéri színpadon elsőként a hyznei Hyzniacy néptánccsoport lengyel néptáncokat, és a rzeszowi régióban élő népek táncait mutatta be a lelkes közönségnek. Sokan voltak kíváncsiak a helyi óvodások és elemi iskolások anyák napi műsorára is. Nagy sikert aratott a Szarvasi Hip-Hop Senior Tánckar két produkciója, majd az Ajaki Pántlikás Népdalkör és Kiskaláris Néptáncegyüttes közös fellépése, végül pedig a Császlóci Kadarka Ifjúsági Néptáncegyüttes szatmári botos táncot adott elő.

Az ajaki Rozinka Mihály lapunknak elmondta: „Tizenkilenc fős delegációval jöttünk most ide, Császlócra, településeink között már hosszú időre visszanyúló jó kapcsolat van, a császlóciak is mindig részt vesznek az Ajaki Önkormányzat rendezvényein. Császlócon minden évben van valami újdonság, ezenkívül mindannyiunk számára életre szóló élmény volt az, ahogy fogadtak bennünket az ott élő ruszinok Verbjázson a Vereckei-hágónál. Én mint általános iskolai igazgató a gyerekeket és pedagóguskollégáimat is lehetőség szerint magammal hozom ide, Kárpátaljára, hogy lássák, érezzék az itteni magyarok hogyan élik meg és őrzik magyarságukat, mert ezek a találkozók mindnyájunkat erősítik.”

A Békés megyei Szarvas városából érkezett Závoda Ferenc a rendezvény kapcsán elmondta: „Két éve van városunknak kapcsolata Császlóccal. A mai rendezvényre a tizennégy tagú Hip-Hop Senior Táncegyüttessel érkeztünk. Nagyon örülünk annak, hogy a helyiek elvittek bennünket tegnap a Vereckei-hágóhoz is. Számunkra az itt töltött három nap rendkívüli élmény volt, amit ezúton is szeretnék vendéglátóinknak megköszönni. Legközelebb Szarvason fogunk velük találkozni, hisz a császlóciak lesznek a díszvendégei július 13-án a Kárpát-medencei Nemzetiségek Találkozójának. Rajtuk kívül meghívást kapott a rendezvényre a KMKSZ küldöttsége is. Remélem, ők is eljönnek.”

Badó Zsolt