Kárpátaljai tehetségek Budaörsön

2013. május 17., 02:00 , 644. szám

A folklór a magyar népművészet egyik leggazdagabb és legszebb ága. A népdalok, melyekben a nép gondolkodása, érzelmei, mindennapjai tükröződnek, fontos részét képezik örökségünknek. Ezért is örvendetes, hogy sok fiatal találja meg bennük a szépséget, s őrzi, énekli nagy szeretettel a csodás népdalokat.

Március 29-ei számunkban számoltunk be a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség Átal mennék én a Tiszán… címet viselő népdaléneklési versenyéről, melyen vidékünk számos fiatal népdalénekese mutatta meg tehetségét. A zsűri tagjai közt volt Tündik Tamás néptáncoktató és Bodnár Mária óvodapedagógus, néptáncoktató is, akik akkor kiválasztottak néhány versenyzőt, akik meghívást kaptak a budapesti XII. Virágok Vetélkedése Kárpát-medencei Népdalénekes Találkozóra. Többségük Kokas Erzsébet, fiatal népdalénekes, a Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport és Népdalcsoport vezetőjének tanítványa.

Kárpátalját összesen 9 fiatal énekes képviselte: Máté Linett, Paládi Attila, Baka Kamilla, Simon Patrícia, Varga Ibolya, Vovkánics Laura (Aknaszlatináról, felkészítő tanár: Holzberger Klára) szólóban, Kökörcsényi Fruzsina, Trombola Evelin, Varga Ibolya, Simon Patrícia, Illés Flóra és Baka Kamilla pedig csoportként.

A csapat május 4-én, szombaton érkezett a helyszínre, ahol táncházra került sor, s minden résztvevő elénekelt egy népdalt bemutatkozásként.

Másnap a XI. kerület (Újbuda) polgármesteri hivatalában dr. Hoffmann Tamás polgármester fogadta őket, amit a kárpátaljaiak egy népdalcsokorral köszöntek meg, Paládi Attila pedig szólót énekelt.

A gyerekek két alkalommal mérettették meg magukat a 6-6 főből álló, autentikus népdalkincs megőrzésével foglalkozó, többek között népdalénekesekből, néprajzkutatókból álló szakmai zsűri előtt (köztük volt Csizmadia Anna, a Fölszállott a páva c. vetélkedő egyik győztese is). Az első napon, május 6-án a Domokos Pál Péter Általános Iskolában, másnap pedig a XII. Virágok Vetélkedése Kárpát-medencei Népdalénekes Találkozó második fordulóján, a Népdalénekes Palánták és Ifjak Kárpát-medencei Találkozója Domokos Pál Péter Emlékére elnevezésű találkozón a Jókai Mór Művelődési Központban léptek fel. A kárpátaljai gyerekek mindannyian a legmagasabb, legjobb minősítést érdemelték ki. Kézzel készített ajándéktárgyakkal jutalmazták őket. Továbbá a második napon megrendezett gálaműsoron is felléptek.

Az 5 napos kiruccanás alatt a gyerekek jutalomként a budapesti Aquaworldbe is ellátogathattak.

Kokas Erzsébet hazatértük után elmondta:

– Büszke vagyok tanítványaimra és boldog, mert tudom, hogy a népdalok iránti szeretetük életük végéig elkíséri őket. Tudatosan választották ezt a műfajt. Igazi magyarságuk és a Jóisten szeretete viszi őket előre! Ezek a szent dolgok megmutatkoznak eredményeikben is. Köszönetet szeretnék mondani Tündik Tamásnak és lelkes hagyományápoló csapatának, mert rengeteg élménnyel és szeretettel gazdagították drága gyermekeink lelkét.

Espán Margaréta