II. Kárpátaljai Tehetségnap

2013. május 24., 02:00 , 645. szám

Május 18-án került sor a Beregszászi Művelődési Házban a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) közös szervezésű rendezvényére, a II. Kárpátaljai Tehetségnapra, melyen számos meghívott vendég mellett az Alapítvány tehetséggondozó programjában részt vevő 8 – ungvári, nagydobronyi, bátyúi, munkácsi, beregszászi, mezővári, tiszaújlaki, aknaszlatinai – tehetségpont koordinátora, a program tantárgyi felelősei, oktatói, valamint a KMPSZ tantárgyi vetélkedőin helyezést elért diákok is részt vettek.

A rendezvény nyitásaként az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola néptánccsoportja lépett fel szatmári és rábaközi táncokkal.

A tehetségnapot megtisztelte jelenlétével Fuszek Csilla, a budapesti Európai Tehetségközpont igazgatója, Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács általános alelnöke, Gherdán Katalin, a Határok Nélküli TDK-titkárság vezetője, Szilágyi Zsuzsanna, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács titkára, dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és KMPSZ elnöke, Brenzovics László, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány elnöke, a KMKSZ alelnöke, Nagy Ignác, Magyarország Beregszászi Konzulátusának vezető konzulja is.

A rendezvényen elsőként Brenzovics László szólt a résztvevőkhöz. „A tehetség adatik. Vagy van, vagy nincs – kezdte az alapítvány elnöke. – Az viszont, hogy az ember hogyan sáfárkodik a tehetségével, az rajta és tanárain múlik, akik felismerik benne azt.” Ezzel kapcsolatosan a talentumokról szóló bibliai példabeszédről szólt, s hozzátette: „Ne ássátok el a saját tehetségeteket, hanem próbáljátok fejleszteni azt. Támaszkodjatok ebben tanáraitokra, s arra, hogy ők, akik tapasztaltabb emberek, tehetségeteket a közösség hasznára tudják fejleszteni.”

Nagy Ignác vezető konzul Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára üzenetét olvasta fel.

Köszöntőt mondott továbbá Orosz Ildikó, Fuszek Csilla és Weiszburg Tamás is.

A rendezvényen a KMPSZ által szervezett tantárgyi vetélkedők 1–5. helyezettjeinek Fuszek Csilla, Orosz Ildikó és Brenzovics László „talentum-utalványt” adott át, mellyel különböző magyarországi és szülőföldi táborokban vehetnek részt. Utalványban részesültek a 6–10. helyezést elértek is. Nekik Váradi Natália, a „GENIUS” irodaigazgatója és Berki Károly, a KMPSZ irodaigazgatója adta át a szülőföldi táborokban felhasználható utalványt. Az 1–3. és 11. osztályos kiemelkedő tehetségeknek pedig Fodor Éva, a KMPSZ projektfelelőse és Szilágyi Zsuzsanna adott át emléklapot. Az utalványok kapcsán Orosz Ildikó elmondta: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából idén mintegy 150, a helyért megdolgozott fiatal mehet nyári táborba itthon vagy külföldön.

A tehetségnapon fiatal tehetségeink is megmutatták magukat. Fellépett Mackó Miklós, az Ungvári Közművelődési Szakközépiskola tanulója, a Kijevi Tehetségkutató győztese gitárzenei előadással, az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola néptánccsoportja, a Nagydobronyi Néptánccsoport, Vovkánics Laura, az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola tanulója, a KMPSZ Átal mennék én a Tiszán… népdaléneklési versenyének korcsoportjában első helyezettje a Palóc himnusszal és gyimesi népdalokkal, a Szalókai Nyitnikék Zeneiskola Tiszaháti Népzenei Együttese moldvai csángó dallamokkal, valamint a bátyúi Guriga Színjátszócsoport A világ legbutább cirkusza című előadásával.

Majd felvágták a körzetek tortáit, melyeken idén már két gyertya égett, jelezve, hogy a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány tehetséggondozó programja immár két lezárt tanévvel büszkélkedhet.

Espán Margaréta