Ismét a másodosztályban az Ungvári Hoverla

Labdarúgás

2013. május 24., 02:00 , 645. szám

Az ukrán futball legrapszodikusabban teljesítő csapata, az Ungvári Hoverla most sem hazudtolta meg magát, és igazolta, hogy rászolgál a liftező együttes címre. Az utóbbi másfél évtizedben az élvonalt és a másodosztályt legtöbbször – hatszor (!) – váltó klub egy fordulóval a vége előtt ismét búcsúzik a legjobbak közül.

Pedig igazán nem sok hiányzott hozzá, hogy a huszárosan hajrázó ungvári alakulatnak a zárófordulóban is legyen esélye a már-már csodakategóriába tartozó bennmaradásra, hiszen riválisai közül a Kárpáti Lviv 3-2-es vereséget szenvedett Krivij Rihben, a Voliny Luck pedig nyolc perccel a vége előtt 1-0-s vesztésre állt – éppen Ungváron. Rajcevic a második félidő elején szerzett vezetést a Hoverlának és túlnyomórészt a hazaiak akarata érvényesült a pályán. Sajnos, éppen az ominózus 82. perc lett a veszte Olekszandr Szevidov együttesének, amikor is Szavics megszerezte az egyenlítést, ami egyben csapata számára a biztos bennmaradást is jelentette.

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón Szevidov mester – aki egyes médiahírek szerint a következő szezonban a Kárpáti Lviv trénere lesz – arról beszélt, hogy a játék képe alapján csapata győzelmet érdemelt volna, így megmaradt volna az esély a bennmaradásra. Csupán az a baj, hogy minden ha-val kezdődő mondat most már felesleges.

Az utolsó fordulóban a második kieső kiléte mellett az is eldőlt, hogy a BL-főtáblás Sahtar Donyeck mellett az elmúlt öt évben sorozatban bronzérmes Metaliszt Harkiv végez a BL-selejtezőt jelentő második helyen. Az Európa-ligában a gyenge szezont futó Dinamo Kijev mellett a Dnyipro, a Metalurg Donyeck és a kupadöntős Csornomorec indulhat. Az Ungvári Hoverla mellett a mostani játéknapon parádés játékkal előrukkoló Metalurg Zaporizzsja búcsúzik az élvonaltól.

A 29. forduló eredményei: Ungvári Hoverla–Voliny Luck 1-1, Arszenal Kijev–Vorszkla Poltava 2-1, Krivbász–Kárpáti Lviv 3-2, Metalurg Zaporizzsja–Sahtar Donyeck 3-3, Metalurg Donyeck–Csornomorec Odessza 2-0, Illicsivec Mariupol–Zorja Luhanszk 1-2, Tavrija Szimferopol–Dinamo Kijev 3-2, Metaliszt Harkiv–Dnyipro 2-1.

Egy fordulóval a vége előtt a már bajnok Sahtar 76 ponttal vezet a 65 ponttal biztos második Metaliszt Harkiv előtt.

Zárásként a most 22 pontos ungváriak a Vorszkla Poltava otthonába látogatnak.

(tamási)