Pünkösdváró ünnepség Zápszonyban

2013. május 24., 02:00 , 645. szám

Pünkösdváró ünnepséget szervezett Zápszonyban május 18-án a KMKSZ helyi alapszervezete. A rendezvényre a művelődési házban került sor, melyre meghívták a község apraját-nagyját: számukra a tartalmas kulturális programon kívül táncházat is szerveztek.

Csatári Zsolt, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke elmondta, hogy első alkalommal szerveztek ilyen ünnepséget, mellyel községükben hagyományt szeretnének teremteni. „A KMKSZ-nek megalakulásától fogva egyik legfőbb feladata a hagyományápolás, magyar nemzeti kultúránk, identitásunk és hitéletünk védelme. Múltunk ismerete nélkül nincs sem jelenünk, sem jövőnk. Ezért is nagyon fontosak világi és egyházi ünnepeink, szokásaink, melyek megidézik történelmünket is. Egyházi ünnepeink közül ma este a pünkösdöt, a Szentlélek kiáradásának ünnepét méltatjuk” – hangsúlyozta az elnök, felolvasva a Szentírásból az ezzel kapcsolatos igeszakaszt.

Csatári Zsolt elmondta még, hogy a pünkösdhöz számos népszokás kötődik: többek között a pünkösdi király- és királynéválasztás, az őrlángjárás, valamint a májusfaállítás. Ezek közül vidékünk legtöbb településén máig fennmaradt a májusfaállítás, a beregszászi járási Gut községben pedig a pünkösdi király- és királynéválasztás hagyománya.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének (BKSZ) elnöke rámutatott: „Közösségeink feladata, hogy megőrizzék és ápolják az őseinktől örökölt hagyományokat”, majd a zápszonyi kezdeményezés kapcsán jókívánságait fejezte ki a szervezőknek.

A továbbiakban felléptek a Zápszonyi Általános Iskola tánccsoportjai, a guti Peres Dóra énekével örvendeztette meg a közönséget, majd népzenével és táncházzal folytatódott a program. Az eseményre a KMKSZ megyei szervezete révén a tiszapéterfalvai Kokas Banda érkezett. A Kokas Károly vezette banda változatos talpalávalót húzott: a szatmári, dunántúli, viski és kalotaszegi zenék, illetve táncok szinte azonnal megteremtették a hangulatot a rövidesen kezdődő táncházhoz, melynek alkalmával dunántúli ugróst, sárközi lassút és frisst, szilágysági párost, kárpátaljai csárdásokat, valamint szatmári táncot tanulhatott a közönség.

F.Zs.