Építsük újjá Beregszászt!

Orosz Géza: Amit ők elrontottak, mi helyrehozzuk

2013. május 30., 03:00 , 646. szám

Elvették a városunkat!

Beregszász a szemünk láttára pusztul és válik lakhatatlanná. Épületeink pusztulnak, az úthálózatot szinte csak a választások alkalmával foltozgatják, a Vérke nemcsak büdös, de állandó melegágya a fertőzéseknek és járványoknak, az utcákon több a kóbor állat, mint valaha– a problémákat napestig sorolhatnánk. Egyre többen mondogatják, hogy ennek a városnak már semmi köze az egykori Beregszászhoz, melyet annyira szerettek, amelyre büszkék lehettek.

Miért süllyedtünk idáig?

Sok nehézséget meg lehet magyarázni a pénztelenséggel, a gazdasági válsággal, de nem minden kudarcot. A szakértelmet, a város iránti elkötelezettséget és az önzetlenséget nem pótolhatja a városvezetőknél a mindenkori hatalom iránti kritikátlan, elvtelen, szolgai engedelmesség a felsőbb utasításoknak, a megszokottá vált mellébeszélés és hazudozás. Lassan megszűnik létezni a város, ha pusztulni hagynak mindent, ami nem hajt hasznot. A cél itt már rég nem Beregszász építése-szépítése, hanem a hatalom és az üzleti haszon.

Ne hagyjuk, hogy újra félrevezessenek bennünket!

Amikor választásokra kerül sor, a városvezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy hatalmon maradjon. Ismét előveszik hát a megszokott ígéreteket, például a Beregszászt elkerülő autóút, az új szemétlerakó és -feldolgozó megépítését, a Vérke kitisztítását, a szennyvíztisztító rekonstrukcióját stb. Ám ha elővesszük az előző polgármestert indító UMDSZ 2006-os választási ígéreteit, rendre ugyanezeket a célkitűzéseket olvashatják, melyekből azonban semmi nem valósult meg annyi év alatt!

Azok, akik eddig a hatalmat gyakorolták Beregszászban, most úgy tesznek, mintha mostanáig ellenzékben lettek volna, s újra eljátsszák, hogy ők az egyedüliek, akik tudják, mit, hogyan kellene helyrehozni. Ne feledjük, hogy Beregszászt immár hetedik éve ugyanazok a politikai erők irányítják. Lett volna idejük és lehetőségük, hogy bizonyítsák a rátermettségüket, ám ehelyett csak rontottak a helyzeten.

Ne dőljünk be a hazugságaiknak!

Nem igaz a levitézlett jelenlegi vezetésnek az az érve sem, hogy csak akkor lehet magyar polgármestere Beregszásznak, ha az a hatalom jelöltje, illetve csak így tud eredményeket felmutatni. A választásra készülve most minden polgárnak lehetősége van mérlegelni, miféle „eredményeket” tett lehetővé a mindenkori hatalomhoz való alkalmazkodás, a politikai önállóság és a magyar érdekek feladása, vagyis mindaz, ami az eddigi városvezetést az elmúlt években jellemezte. Jusson eszünkbe, hány párttal lepaktálva igyekeztek hatalmon maradni.

Van megoldás!

Polgármesterjelöltként jómagam a magyarság és a város iránti hűséget, valamint a szakértelmet ajánlom a jelenlegi folytonos meghunyászkodás és sikertelenség helyett. A választók tudhatják, kezdettől a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) színeiben politizálok. Személyemben egyebek mellett éppen azért indítottak ismét egy építészmérnököt a választásokon, mert a KMKSZ-nek meggyőződése, hogy ennek a városnak elsősorban nem a saját hasznával törődő „üzletemberre” és politikusra van szüksége vezetőként, hanem szakemberre.

Ilyen Beregszászról álmodunk mindannyian

Szemem előtt egy tiszta és rendezett, élhető kisváros képe lebeg, ahol nem kell attól rettegni, hogy az embert veszett kutya marja meg, ahol nem masíroznak szélsőségesek az utcákon, ahol belélegezhető a levegő, ahol boldogan nevelkedhetnek gyermekeink, s élhetünk mi magunk is. Számomra az az igazi Beregszász, ahol nyugodtan kiengedhetem a gyermekemet a játszótérre, mert nem kell őt féltenem, s mert van játszótér. Ahol este nem halnak ki az utcák, mert a sötétben képtelenség közlekedni, s mert egyébként is bármikor megtámadhatják az embert.

Karbantartott épületeket és utakat, zöldellő parkokat képzelek el. Előttem ilyenkor mindig egy napsütéses vasárnap reggeli utcakép jelenik meg, amint az emberek gondtalanul sétálnak a tiszta, fellocsolt kövezeten, avagy derűsen a templomba igyekeznek éppen.

Építsük együtt Beregszászt!

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorhelyetteseként éveken keresztül felügyelhettem a főiskola épületének felújítását. Egy romhalmazt vettünk át a várostól a kétezres évek elején, s akkor sokaknak úgy tűnt, hogy esélyünk sincs visszaadni egykori szépségét. Most mégis karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy az egykori törvényszéki palota ismét Beregszász gyöngyszeme legyen.

Számomra ennek a munkának a legnagyobb tanulsága a szakmai kihívásokon túl az volt, hogy a közösségre támaszkodva, hittel és kitartással idővel bármilyen nehézség leküzdhető. Ezt a hitet ajánlom most fel a beregszásziaknak. A szavazóknak tehát valójában nem arról kell majd szavazniuk vasárnap, hogy kié legyen a hatalom a városban, hanem arról, hogy milyen Beregszászt akarnak: az omladozó épületek, járhatatlan utcák, a bűzlő Vérke városát, vagy belevágunk a munkába, s újjáépítjük a romokat.

Csak tisztességesen lehetséges

Ennek az irányváltásnak az első lépése lehet a mostani választás, de csak akkor, ha szakítunk a múlttal. Vetélytársaimtól eltérően én nem akarok etikátlan eszközökhöz folyamodni, én nem szeretnék bármi áron polgármester lenni, csupán a beregszászi polgárokat szeretném mindenáron képviselni. Ezért, mint mindig, ezúttal is tisztességes kampányt folytattunk – nem vásároltunk szavazatokat, nem gyakoroltunk nyomást a közalkalmazottakra, és nem főztünk bográcsost a Külön tanya lakóinak. Megválasztásom esetére is tisztességes munkát ígérek.

Minden szavazatra szükség van!

Minél hamarabb kezdjük meg a rendcsinálást, annál hamarabb számíthatunk kézzel fogható eredményekre. Ehhez azonban elengedhetetlen az önök felhatalmazása, lényeges, hogy minél többen elmenjenek szavazni.

Tisztában vagyok vele, hogy a politika ma kihasználja az emberek nehéz helyzetét, visszaél azzal, hogy sokan kiábrándultak a közéletből, a napi megélhetési gondokkal küzdők kénytelenek pénzzé tenni a szavazatukat. Keresztényként nincs jogom ítélkezni, de arra kérek mindenkit, aki voksával hozzájárulhat a változáshoz, hogy gondoljon arra, nem csupán rólunk, ma élőkről van szó, hanem az eljövendő nemzedékekről is. Ezt a várost nekik építjük!

Tisztelettel:

Orosz Géza polgármesterjelölt