Kárpátaljai magyar gazdák dél-magyarországi tanulmányútja

„Pro agricultura Carpathica” Jótékonysági Alapítvány

2013. május 30., 03:00 , 646. szám

Ez év május 22–23-án kárpátaljai magyar gazdák majd 50 fős csoportja tanulmányúton vett részt a „Pro agricultura Carpathica” Megyei Jótékonysági Alapítvány szervezésében, kecskeméti, szentesi, Szegvár környéki, zömében zöldségtermesztő gazdaságokban. A gazdag szakmai program összeállításában és lebonyolításában a Rijk Zwaan–Budapest munkatársai voltak segítségünkre Ragyák László vezetésével.

A program első helyszíne Felgyőn, a Grow Grouphoz tartozó Magyar–Holland Palántanevelő Kft. telepe volt. Kádár Norbert, a cég kereskedelmi vezetője mutatta be a palántagyárat, ahol évi 120 millió palántát állítanak elő akár hajtatásra, akár szabadföldi termesztésre. Elmondása szerint a termelők zöme nem bíbelődik a nagy felkészültséget kívánó palántaneveléssel, hanem a palántagyárban rendeli meg. A gyár pedig a kiválasztott fajtából a megrendelt fejlettségi állapotban, a kívánt időpontban szállítja le az edzett, kiültetésre kész palántákat. Gazdáink kérdésére, hogy szállítanának-e Kárpátaljára palántát, az igazgató azt válaszolta, hogy bár a kiszállítás sugara kb. 700 km, amelybe bőven beleférne megyénk, ám a palánta a kamionban nem tölthet többet 12 óránál. Tapasztalatok szerint a magyar–ukrán határon a szállítmány akár napokat tölthet, így a palánta tönkremehet, amit a cég nem engedhet meg magának.

Következő állomásunk a Rijk Zwaan felgyői kísérleti kertje volt. Simon Dániel telepvezető elmondta, hogy a hibridek előállítása Hollandiában, a kipróbálása pedig ezen a telepen történik. Átlagosan 200 kipróbálásra kapott hibridből választódik ki egy, amellyel tovább lehet dolgozni. A Rijk Zwaan egyébként a világ 10 legnagyobb zöldségvetőmagot előállító cége közé tartozik. Különösen erős az uborka és a káposztafélék szekciója. Vidékünkön is jól ismert fajtáik a Jetma RZ F1, Ancoma RZ F1 stb., a berakóuborkáik közül pedig a Kybria RZ F1, Trilogy RZ F1, Csajkovszky, Dirigent RZ F1 stb. Ragyák László, a káposztafélék és a berakóuborka termékspecialistája érdekes kísérletről számolt be. Vizsgálták a tenyészterület, a metszés és a termésmennyiség összefüggéseit. A kísérlet eredményei alapján megállapították, hogy a legnagyobb termést a 3 tő/m2, és főszárra metszett uborka adja. Meglepő módon az uborka bajuszának rendszeres eltávolítása önmagában 15% terméstöbbletet ad.

A telepen egyébként a kipróbálás alatt levő paprika- és paradicsomfajtákat is megnéztük. Volt közöttük néhány igazán ígéretes fajta.

A szakemberek többek közt elmondták, hogy a Rijk Zwaan–Budapest képviseli az anyacéget Délkelet-Európában is, így értelemszerűen Ukrajnába vetőmagot nem értékesíthet. Itt keressük az ukrajnai képviseletüket. A gazdákat ez annyiban érinti, hogy zömük szívesebben vásárol vetőmagot az EU-országaiban azok jobb minősége reményében.

Még aznap, késő délután Hunyadvári Tamás szamócatelepét tekintettük meg. A telepen 1,2 hektáron termesztenek szamócát vándorfólia alatt. Minden évben eltávolítják a letermett szamócatöveket, és augusztusban ugyanarra a területre újra telepítenek. Vezető fajtája a Cleare, amely tövenként 0,45 kg termést ad egy szezonban.

Az eltelepített növényállományra télen-tavasszal fátyolfóliát terítenek, a fóliavázra a palástot csak az érés idejére húzzák fel, hogy megóvják a termést esős időben a gombás megbetegedésektől és lehessen szedni bármilyen időjárási körülmények között. Egy szedő átlagos teljesítménye óránként 20 kg. A tápoldatozáshoz kész receptet használ, amit a szaktanácsadója állít össze. Hála Istennek, jó szezont zár, bár más szamócatermesztők szerint a piac összeomlóban van.

A látogatáson részt vevő szamócás gazdáink szerint van még hová fejlődnie vidékünkön a szamóca termesztésének. De hát a tanulmányút célja is az volt, hogy a gazdákat új benyomások, inspirációk érjék. Lessék el a termelési fogásokat, azokat a nüánszokat, amelyek segíthetik a sikeresebb itthoni termesztést.

Másnap a Primőr Profit Kft. telephelyét látogattuk meg Szegváron. A telepen 12,6 hektáron folyik a paprika hajtatása, amelyből 4 hektár nagy légterű fóliaház, a többi üvegház, 2,1 hektáron palántát is nevelnek.

Horváth József cégvezető kalauzolt végig a paprikabirodalmán. Alig 2 éve fogtak bele a kaliforniai paprika termesztésébe, mert ezt a fajtakört egyre inkább igényli a német piac. A 1,5 ha-on kókuszrostra ültetett paprika 10%-a éretten sárga, a többi piros színű hibrid. Ezt a fajtakört, eltérően a fehér húsú t.v. paprikától, magasabb EC-jű oldattal szükséges öntözni, hogy a növény növekedése „el ne szaladjon”.

Értékesítési gondjuk nincs, mint az Árpád-cégcsoport tagja, a TÉSZ szervezi az eladást.

Megjegyzem, az út során magánzóval nem találkoztunk, minden termelő valamilyen termelői-értékesítői integrációhoz tartozott, mely integráció felelt a beszerzésekért és a termés értékesítéséért.

A telepet termálvízzel fűtik, 6 termálkútjuk van, 1800–2600 m mélyről nyerik a forró fűtővizet.

A továbbiakban Mandula Ferenc családi vállalkozását, telepét tekintettük meg.

A gazda 1,5 ha-on termel hideghajtatásban t.v. és csípős paprikát, néhány ha-on káposztát termeszt futószalagszerűen. Az ottjártunkkor levágott korai káposzta helyére késői káposztát ültetnek. A káposzta golyvás betegségét nem ismerik.

Jövőre a legkorábbi ültetést kihagyná, mert a macedón káposzta dömpingáron árasztja el a piacot (az ukrán piacot is), a most vágott, vágandó 55–60 napos fajták termései aranyáron kelnek el. Figyelemre méltó a tulajdonos viszonya a bérmunkásokhoz – órabérben senki nem dolgozik nála, csak teljesítménybérben, így jócskán emelkedik a teljesítmény, a fizetés, és végeredményben mindenki jól jár.

Amerre a csoportunk járt, mindenütt általános a biológiai növényvédelem. A beporzás javítására poszméheket használnak, a gyökérkártevők ellen hurokvető gombákat, a levélkártevőket ragadozó bogarakkal tartják elfogadható szinten. Az elmúlt évek uniós botrányai miatt kimutatható szermaradvány a fogyasztandó zöldségben nem elfogadott.

A késői ebéd után Szentesről hazaindultunk. Az autóbuszon értékeltük a tapasztalatokat. Több gazda megfogalmazta, hogy a család eltartásához, a gazdaságuk fejlődéséhez növelni kellene az üzemméretet. A háztájikba beszorított fóliasátrakat ki kell vinni a mezőre, ahol kialakítható a szükséges üzemnagyság. A kialakult értékesítési lehetőségek védelmére, új piacok megszerzésére pedig a termelők összefogására van kiáltó szükséglet.

A kárpátaljai magyar gazdák tanulmányútját a magyar kormány Vidékfejlesztési Minisztériuma támogatta.

hl